Peste trei sute de membri de la ansambluri din Oltenia, într-un festival în Gorj

Peste 300 de membri ai ansamblurilor din județele Gorj, Dolj, Vâlcea și Mehedinți participă la Festivalului Jocului și Portului Popular Gorjenesc pentru Tineret «Memorial Liviu Dafinescu», ce are loc în perioada 21-22 aprilie.

Festivalul este deschis formațiilor de dansuri populare (mixte, fete și/sau băieți) de la nivelul școlilor generale și liceelor, al cluburilor și palatelor copiilor și de la secțiile externe ale Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, precum și ale așezămintelor de cultură din județ. Sunt admise în concurs formații de copii (7-14 ani) și formații de adolescenți (14-19 ani).

Festivalul se va desfășura după cum urmează:

a) Faza pe localitate (1-15 aprilie) în care se va face desemnarea formațiilor reprezentante ale respectivei localități (municipiu, orașe, comune), ținându-se seama de categoria de vârstă și de specificul dansului (mixt, dans de fete, dans bărbătesc).

Stabilirea formațiilor câștigătoare se face de către un juriu local, cu participarea unui reprezentant al juriului județean.

b) Faza finală (21-22 aprilie 2023) se desfășoară la Târgu-Jiu, după următorul program:

Deschiderea Festivalului are loc vineri 21 aprilie 2023, în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu, cu un spectacol susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.

Sâmbătă 22 aprilie 2023, începând cu ora 10.00, din Piața Prefecturii din Târgu Jiu va porni o paradă a portului popular la care participă toate ansamblurile folclorice prezente în Festival. Evenimentul va continua în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu cu prezentarea fiecărui ansamblu.

Juriul Festivalului este format din personalități ale vieții culturale gorjenești, specialiști ai instituțiilor de spectacole, profesori, coregrafi, etnomuzicologi și etnografi, reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. Pot fi prezenți și specialiști din afara județului

Organizatorii au invitat trei formații de dansuri populare din afara județului Gorj.

Ansamblul Folcloric “Dor” din Băbeni (Vâlcea), ansamblu al Casei de Cultură ,,Dragoş Vrînceanu” este cel dintâi ansamblu cu profil păstoresc din România care a evoluat în străinătate în 1973 și a fost atunci prima plecare peste hotare a unei formații vâlcene din mediul rural. Deplasarea a fost făcută în Italia la Florența. 

Ansamblul Folcloric “Liliac de la Ponoare” din Ponoarele (Mehedinți) este invitat să participe la  Festivalul Jocului și Portului Popular Gorjenesc pentru Tineret «Memorial Liviu Dafinescu». Instructorul acestui ansamblu este cunoscutul dansator de la Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”, Marian Stelea.

     Ansamblul folcloric „Ion Şerban“ din comuna Işalniţa, judeţul Dolj, a fost înfiinţat la 17 martie 2005, în cadrul Căminului Cultural „Ion Şerban“ şi este al treilea ansamblu invitat la evenimentul  nostru din data de 22 Aprilie 2023. Membrii ansamblului au vârste cuprinse între 12 şi 19 ani. Ansamblul are în repertoriu zeci de suite și  în 2008, a reprezentat România în Turcia, unde a luat premiu special pentru coregrafie, în acelaşi an a mai fost în Republica Moldova, la Chişinău, de unde s-a întors cu Marele Premiu, acelaşi pe care l-a obţinut şi la Festivalul internaţional de folclor de la Herculane.

În același timp, Festivalul are în vedere omagierea unei personalități de excepție a artei populare scenice gorjene, regretatul profesor Liviu Dafinescu, fost director și coregraf al prestigiosului Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Vizualizări: 2,037

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: