Locuri de vizitat în judeţul Gorj: Casa-muzeu „Constantin Brâncuşi”

În satul Hobiţa, din comuna Peştişani, se năştea Constantin Brâncuşi. Acesta este locul în care Brâncuşi a învăţat arta de a ciopli lemnul, de la tatăl şi bunicul său.

Casa memorială este un monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului. Detaliile acordate unor elemente cum sunt stâlpii prispei, uşa cămării sau uşa de la celar sunt tipic tradiţionale atât pentru zonele din sudul țării cât şi pentru satele din Transilvania.

Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea lui Constantin Brâncuși. 

Casa memorială este amplasată pe terenul unde s-a născut și a copilărit sculptorul, dar nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuși. Aceasta se află la circa 100 de metri mai jos de casa memorială.


Din pridvor se intră în cele trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia și celarul. Cunia e bucătăria, locul unde se gătea mâncarea și unde se adunau la masă. Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. De aici se poate urca în pod.

În muzeu se găsesc obiecte care aduc aminte de viaţa de zi cu zi a lui Brâncuşi, precum: vase de ceramică, ulcele, mic mobilier de bucătărie, ustensile de cioplit și multe altele.

Galerie foto



Vizualizări: 520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: