Pielea artificială poate acum să şi simtă

Crearea pielii artificiale a fost deja anunţată de mai mult timp, dar aceea nu avea toate funcţiile pielii create acum în laboratoare. Cercetătorii s-au uitat la Star Wars și au copiat ideea din film şi astfel a fost creată pielea artificială care simte.

Pielea artificială este o realitate de foarte mulţi ani şi a ajuns să fie produsă chiar şi în România, după ce ani de zile s-a importat. Dar această piele avea doar rolul de a acoperi ţesuturile şi nu se mai reproducea dacă era lezată.

Acum cercetătorii din Singapore au dezvoltat o "piele electrică" despre care susţin că poate recrea simţul tactil. Dacă va fi omologată, această inovație le va permite persoanelor care au proteze ale membrelor să detecteze obiecte şi să le simtă textura sau chiar temperatura şi durerea, transmite Reuters.

Dispozitivul, denumit ACES (acronimul de la Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori şi are dimensiunea de aproximativ 1 cm pătrat.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore susţin că ACES poate procesa informaţii mai rapid decât sistemul nervos uman şi că recunoaşte între 20 şi 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acurateţe de 90%.

De obicei oamenii trebuie să mângâie o suprafaţă pentru a-i simţi textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite. Acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia "Star Wars" în care personajul Luke Skywalker îşi pierde mâna dreaptă şi îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică şi senzaţiile tactile. Această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală.

De aici şi până la pielea care se va reproduce singură, sau la pielea care ar putea da puteri de Spider Man posesorului, omenirea nu mai are mult de aşteptat.

Vizualizări: 536

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: