Pisc (Termo Rovinari): Am ajuns la 15% cu modernizarea blocului 5

Modernizarea grupului energetic nr. 5 de la termocentrala Rovinari se desfăşoară cu viteza melcului. Proiectul ar trebui încheiat în 2020, conform graficului stabilit la nivelul CE Oltenia. Cu viteza melcului se derulează şi negocierile între partea română şi cea chineză privind realizarea unui alt grup energetic în incinta termocentralei rovinărene. De patru ani se vorbeşte de această investiţie şi totul se află încă la nivel de tratative.

Lucrările de modernizare a grupului nr.5 al Termo Rovinari au demarat undeva în primăvară. Şi asta după un an în care nu s-a lucrat deloc, fiind efectuate numai câteva lucrări de demolare a vechii instalaţii. Într-un final, supraveghetorii CE Oltenia au avizat sumele necesare pentru demararea investiţiei. „Se lucrează la grupul 5. Nu sunt probleme deocamdată. Lucrăm conform graficului şi bugetului pe care îl avem. Trebuie să fie finalizat în 2020, cum am împărţit bugetul ca şi grafic cu executanţii. Suntem în grafic. Se lucrează şi la cazan, se lucrează şi la auxiliare, se livrează anumite piese care vor fi puse în operă în perioada următoare. Vor fi livrări de piese până la sfârşitul anului, care vor fi folosite în prima parte a anului viitor. Gradul de realizare a lucrărilor este undeva la 15%”, a declarat Ion Pisc, directorul Termocentralei Rovinari.

Care-i baiul cu chinezii?

Cât despre înfiinţarea grupului energetic de 600 MW la Termo Rovinari de către China Huadian Engineering, directorul Ion Pisc spune că încă nu s-a ajuns la un acord cu partea chineză. Miercurea trecută a avut loc o întâlnire cu echipele de negociere, la nivelul Ministerului Energiei, la care a participat şi managerul CE Oltenia, Sorin Boza. „Trebuie să definitiveze contractul de cărbune. Problema este de garanţii, care încă nu sunt definitivate între cele două părţi. Garanţii trebuie să depună şi unii, şi alţii. Asta ar mai fi ca să fie încheiate punctele din memorandumul încheiat în primul trimestru al anului 2013, negociat atunci, după licitaţie. Dacă acestea sunt depăşite, după aceea se poate înregistra societatea la Registrul Comerţului, să se înfiinţeze noua societate IPP şi noua societate asta va fi, care va derula investiţia”, a explicat directorul Ion Pisc.

Investiţia se ridică la circa 850 de milioane de euro.  Compania chineză a fost selectată în urma unei licitaţii internaţionale, ce a avut loc în luna mai 2012, să deruleze în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia această investiţie.

Vizualizări: 1,269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: