Plăcintă cu varză, o gustare deosebită

Plăcinta cu varză poate fi o gustare delicioasă pentru micul dejun sau chiar pentru masa de seară. Este destul de uşor de preparat, mai ales pentru cei care gătesc frecvent plăcintă acasă, pentru că se foloseşte acelaşi aluat.

Plăcinta cu varză se prepară cu un aluat extrem de fin și umplutură pregătită într-un mod neobișnuit, dar care va avea un gust deosebit.

Ingrediente pentru aluat: 300-310 gr de făină; 150 ml de lapte sau apă (am folosit lapte + apă); 10 gr de drojdie proaspătă sau 4 gr de drojdie uscată;  20 gr de zahăr; 4 gr de sare; 1 ou (1½ lingură pentru uns); 35 gr de unt.

Pentru umplutură: 500 gr de varză tăiată fideluță; 2 ouă fierte; 60 ml de lapte; 70 gr de unt; 1 linguriță de zahăr; ½ linguriță de sare (sau după gust); mărar; piper negru.

Mod de preparare: Pregătiți mai întâi aluatul. Dizolvați drojdia în lichid, transferați amestecul în vasul în care veți frământa aluatul și adăugați zahăr. Bateți oul cu furculița şi păstrați 1½ lingură pentru uns, iar ce rămâne adăugați în vas și amestecați, până la omogenizare și cât să se topească complet zahărul. Încorporați făina și sarea, amestecați și frământați aluatul, până se adună într-o bilă și se va lipi puțin de mâini. Adăugați porții mici de unt moale, frământând după fiecare, până se încorporează complet.

Așezați aluatul într-un vas uns cu ulei, îl acoperiți cu folie de plastic și îl lăsați la dospit pentru 1,5 ore.

Pregătiți umplutura şi transferați varza în tigaie, adăugați zahăr, sare și o frecați cu mâinile. Adăugați lapte, unt și o gătiți, amestecând, până se topește untul. Acoperiți tigaia cu capac și înăbușiți varza timp de 15 minute la foc mic. Varza devine moale și are un gust rafinat de unt. Luați tigaia de la foc, adăugați piper negru, mărar, ouă tăiate cuburi și sare, după gust. Lăsați umplutura să se răcească, puteți scoate tigaia la rece.

Tapetați baza formei (26-28 cm) cu hârtie de copt, iar pereții îi ungeți cu unt. Împărțiți aluatul în 2 bucăți, una mai mare și una mai mică. Bucata mai mică o lăsați la o parte și o acoperiți cu folie.

Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți bucata mai mare într-un blat rotund cu grosimea de aproximativ 5 mm. Transferați aluatul în formă, îl nivelați și modelați o bordură mică. Adăugați umplutura și o repartizați uniform. Întindeți a doua bucată de aluat, acoperiți umplutura și lipiți marginea. Puteți tăia aluatul în exces, dacă doriți. Faceți câteva găuri, pe unde vor ieși aburii, acoperiți plăcinta cu folie și o lăsați pentru 30-40 de minute.

Amestecați oul păstrat la început cu 1 lingură de lapte, ungeți plăcinta și o presărați cu susan. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 190°С pentru 35-40 de minute. Lăsați plăcinta să se răcorească și o scoateți din formă.

Vizualizări: 1,016

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: