Plaveti, personaj principal într-un dosar cu sute de pagini de stenograme. Director la CEO cu susținerea 300% a PSD

Trei sute de pagini cu concluzii ale unui procuror și stenograme în care apare și președintele Directoratului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveti, recent reconfirmat de firma de recrutare ARC Consulting SRL, circulă în mediul online. Din ele reiese cum Plaveti încerca să urgenteze selecția de la CEO, dar și indicii clare că procesul prin care au fost selectați directorii de la Hidroelectrica, tot de ARC Consulting SRL, a fost extrem de influențat, la fel cum s-a întâmplat și la CEO. Dan Iulius Plaveti a avut susținerea PSD "trei sute la sută" pentru Directoratul CEO, îi transmite unul dintre cei cercetați în dosar.
 
 
 
 
 

Pentru înțelegerea contextului, in dosarul cu pricina este si directorul Iosif Chirca. Astfel, intr-o Ordonanță emisă pe 7 februarie 2024, la DNA, Secția de combatere a corupției, a fost înregistrat denunțul verbal făcut de către Iulius Dan Plaveti, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), în dosarul 158/P/2023.

Potrivit documentelor procurorului DNA, Ion Neamțu, șef al Departamentului Prevenire, Protecție și Securitate în Muncă (PSSM) din Complexul Energetic Oltenia, ar fi trebuit să fie responsabil de condițiile de muncă din carierele miniere și termocentrale. Cu toate acestea, conform interceptărilor, se pare că Neamțu, despre care se presupune că are sprijin politic, era considerat pentru a deveni intermediarul pentru mită. El ar fi urmat să fie recompensat cu un post în Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Se menționează că Ion Macovei și Dan Ioan Gheorghiu, persoanele care, alături de Neamțu, ar decide pe baza mitelor ce afaceri se fac și ce nu în CE Oltenia, l-ar fi propus pe Neamțu ca intermediar al șpăgilor. Aceste detalii sunt printre cele reținute de procurorul DNA.

Aceeași Ordonanță a determinat continuarea urmăririi penale împotriva lui Ion Macovei, un personaj notoriu în domeniul energiei, pentru acuzațiile de dare de mită și trafic de influență. De asemenea, au fost incluse în urmărirea penală persoanele Corneliu Stanca pentru complicitate la dare de mită, Ioan-Dan Gheorghiu pentru complicitate la dare de mită, Eugen-Petru Ion pentru cumpărare de influență, Marian Botu pentru deturnarea licitațiilor publice, Adrian Dorin Ecobescu, directorul CET Sud București, pentru luare de mită, Elena Turcu pentru complicitate la cumpărare de influență, Carmen Deteșanu pentru complicitate la deturnarea licitațiilor publice, Dumitru Ion pentru complicitate la dare de mită, și Iosif Chircă, directorul SE Rovinari din subordinea Complexului Energetic Oltenia, pentru luare de mită.

De asemenea, directorii centralelor termo-electrice București Sud și Rovinari au fost plasați sub control judiciar în legătură cu acuzațiile de luare de mită.


Din discuțiile pe care Plaveti le are cu Dan Ioan Gheorghiu, recunoscut în zona de energie, reiese că și procesul de selecție de la Hidroelectrica, realizat tot de ARC Consulting SRL, a fost la fel de aranjat ca cel de la CE Oltenia. 

Plaveti a cerut sprijin pentru începerea procedurii de selecție la CEO, pentru că mandatul era aproape de expirare.

Pe 28 septembrie 2023, Plaveti a aflat de la partenerii săi că are susținerea PSD "trei sute la sută". Anterior s-a discutat despre cum să abordeze toate părțile, inclusiv PNL, unde urmau să aibă loc întâlniri cu Iulian Dumitrescu, liberalul intrat recent în vizorul procurorilor.

In final, s-a rezolvat cu PSD. 

Mai departe, in stenograme sunt menționate tangențial si numele liderilor PSD Mihai Weber, deputat si președinte PSD Gorj, si Doru Tascau, vicepreședinte al CJ Gorj.

Vizualizări: 4,439

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: