Politicieni, miniștri, medici și un fost șef SRI, martori la Tribunalul Gorj

Dosarul în care este judecat novăceanul Dănuț Filipescu pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, deschis după achitarea fostului deputat Mugurel Surupăceanu, a adus în sălile de judecată din Gorj politicieni celebri, medici din București, un fost prim-ministru, un ministru și un fost șef al Serviciului Român de Informații Gorj, dar și alte persoane cu funcții din Gorj. Procurorii vor să demonstreze că un număr de mobil era folosit de fostul prefect de Gorj Surupăceanu, care ar fi intermediat afacerea Buldotanc, nu de Filipescu, așa cum a susținut acesta. Victor Ponta a vorbit „cu numărul respectiv” și de 27 de ori pe zi, au arătat procurorii, dar de pe numărul cu pricina a fost sunat și Ion Făget, care era șeful SRI Gorj. Martorii spun că nu îl cunosc pe Filipescu, dar nici nu pot preciza după atâția ani dacă numărul care se termină în 633.633 era sau nu folosit de prefectul de atunci, Surupăceanu.

Dănuț Filipescu a fost director la firma controlată de Mugurel Surupăceanu, Tutto Mobili SRL, iar din această calitate el a dat declarația salvatoare din dosarul denumit de presă „Buldotancul“. Este vorba despre dosarul în care Surupăceanua a fost judecat pentru că a păgubit Complexul Turceni cu 800 de mii de lei, în complicitate cu directorul companiei, Dumitru Cristea. Procurorii dovedeau vinovăția celor doi, Surupăceanu și Cristea, prin conversațiile telefonice pe care cei doi le avuseseră, conform listingului scos de DNA. Ei bine, dosarul a picat după ce Dănuț Filipescu a declarat că el folosea telefonul mobil de pe care fuseseră discuții cu Cristea și nu Surupăceanu. Ghinion, dosarul a fost redeschis, iar Filipescu trimis în judecată. Surupăceanu este cel vizat deoarece, dacă se va constata că Filipescu a mințit, dosarul în care a fost achitat va fi redeschis. Deși pare evident că discuțiile de pe acel telefon erau purtate de Surupăceanu, Filipescu susține și acum că numărul era folosit de el, dar în timp și-a mai nuanțat declarația.

Filipescu și-a autentificat minciuna la notar

Potrivit documentelor de la dosar, problema este că pentru a convinge judecătorii, care l-au achitat pe Surupăceanu între timp, Filipescu a semnat și o declarație la notar în care susține că doar el a folosit telefonul cu acel număr. Este vorba despre un număr de telefon despre care mulți, inclusiv ziariștii, îl știau ca fiind al lui Surupăceanu, nu al lui Filipescu.

Pentru Filipescu problemele au apărut după ce s-a constatat că au fost purtate discuții cu ambasade, cu politicieni, medici, profesori universitari sau fostul șef al SRI, cu persoane cu care era aproape imposibil să comunice acesta. Listingul scos de procurori pe perioada iunie-noiembrie 2007 este compus din sute de pagini. Procurorii DNA au audiat mai multe persoane, iar instanța le-a citat acum la Tribunalul Gorj. Judecător în acest caz este Laura Sarcină, pe care Filipescu a și contestat-o. Totodată, conform actelor de la dosar, el a depus o plângere și la Consiliul Național al Magistraturii, reclamând procedura de distribuire a cauzelor.

Au fost audiați de procurori fostul premier Victor Ponta, fostul ministru Nicolae Bănicioiu, medicul chirurg Dan Dumitrescu, profesorul Daniel Popescu, fostul șef al Consiliului Județean Nicolae Mischie, fostul șef al SRI Gorj, Ion Făget, foștii consilieri Vasile Râbu și Nicolaie Mergea, consilierul din Rovinari Florin Neamțu, un director din complex, parte în dosar cu Surupăceanu, Viorel Vasile, Venera Blendea, Violeta Bozogea, lichidatorul Ana Bîrhoată și un fost angajat de la  Tutto Mobili Dan Pienaru.

Ei au fost întrebați dacă îl cunosc pe Filipescu și dacă de la acel număr, în perioada respectivă, au vorbit cu el sau cu Surupăceanu. Toți au spus că nu-l cunosc pe Filipescu, dar îl cunosc pe Surupăceanu. Vasile Viorel a declarat în clar faptul că acel număr este al lui Mugurel Surupăceanu, pe care l-a cunoscut prin intermediul lui Dumitru Cristea, fost director la Turceni. La fel și consilierul din Rovinari Florin Neamțu. Acesta a spus că a vorbit cu Surupăceanu pe acel număr.

Ion Făget, fostul șef al SRI Gorj, a fost și el audiat atât de procurori, cât și de judecători. El a declarat că pe Surupăceanu îl cunoaște, nu și pe Filipescu, și discuțiile cu fostul prefect erau pentru închirierea unor spații comerciale.

Vorbea „intens“ cu Ponta

Însă cel mai cunoscut martor din proces este fostul premier Victor Ponta, actual deputat de Gorj. Schimburile de mesaje și apeluri dintre Ponta și numărul de telefon luat în discuție în proces sunt foarte multe și Ponta pare să fie dovada procurorilor că telefonul era folosit de Surupăceanu și nu de Filipescu.

În perioada iunie-noiembrie 2007, procurorii au numărat 136 de apeluri și SMS-uri, și ziua, dar și noaptea târziu. Pică astfel și declarația lui Filipescu, potrivit căruia el folosea telefonul până la 18 și nu și în weekend și că uneori era sunat de oameni care întrebau de Surupăceanu, dar le indica un alt număr. Procurorii notează că este curios faptul că Ponta nu a reținut că acela nu mai este numărul lui Surupăceanu și că a sunat de 42 de ori. De la Surupăceanu a primit 92 de apeluri sau SMS-uri. „A susținut că până în 2009 s-a aflat în relații apropiate cu Surupăceanu, comunicând intens cu acesta, inclusiv prin intermediul telefonului“, se arată în rechizitoriu.

Încă un aspect interesant este că Ponta a declarat că s-a întâlnit cu Surupăceanu în 2015 și i-a dat un alt număr de telefon. Numărul indicat de Ponta în 2015 este chiar cel pe care-l folosea Filipescu în 2007, acest număr apărând și în anunțurile firmei Tutto Mobili SRL. Pe lista celor cu care vorbea „Filipescu“ se află și Claudiu Preoteasa, șef la Fondul de Mediu. La dosar apare și o planșă cu fotografiile unor persoane printre care și a lui Preoteasa, dar și a profesorului universitar Dorel Chirițescu. Filipescu este întrebat dacă-i știe, din moment ce se conversa cu ei, dar Filipescu îl recunoaște doar pe Chirițescu pentru că i-ar fi fost profesor la UCB. Mai spune că nu a vorbit vreodată cu Ponta, Bănicioiu sau alții citați în dosar.

Noi probleme pentru Surupăceanu

Mugurel Surupăceanu este cu ochii pe acest dosar. La dosar apare și informația că Surupăceanu a cerut să consulte dosarul de pe rolul Curții de Apel, cel în care a fot achitat, care conține probele din dosarul lui Filipescu. El a cerut copii pe 15 martie 2016. Procurorul consideră că cei doi, Filipescu și Surupăceanu, mai țin legătura și că scopul tergiversării este prescripția în cazul fostului prefect de Gorj.

Dănuț Filipescu a încercat prin diverse forme să tergiverseze procesul, dar mai ales să-l strămute la Novaci. Sunt nenumărate cereri prin care solicită alt termen deoarece e bolnav sau internat în spital, alte cereri ale avocatului Laurențiu Avram, care a și fost amendat pentru că nu a justificat lipsa de la proces. Sunt cereri de contestare a competenței DNA în acest dosar și cereri ca cercetarea să se facă de Parchetul Novaci. După ce este trimis în judecată, Filipescu solicită strămutarea procesului la Novaci. În zadar. El acuză procurorii că a obținut listingurile fără aviz de la judecător și se întreabă dacă nu cumva au inventat probe. În listing apar și convorbiri în Albania, Bulgaria, Japonia, Italia, Anglia, Rusia, etc, iar Filipescu spune că nu a fost în aceste țări.

Martor în acest proces a fost inclusiv Mugurel Surupăceanu, citat de Filipescu. Surupăceanu s-a prezentat, după două termene în care a evitat să apară, dar s-a prevalat de art. 118 din Codul de procedură penală, care se referă la declarații date de persoane suspecte într-un dosar ce are legătură cu cel de față, cum este și cazul lui.

De menționat este faptul că instanța nu a permis presei studierea a aproape 100 de pagini din dosar printre care și declarațiile martori, asta în condițiile în care ședințele de la Tribunal sunt publice.

Vizualizări: 2,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: