Ponta l-a uitat pe Brâncuşi! Omagiere cu colivă la Târgu Jiu!

Sărbătorirea naţională a naşterii lui Constantin Brâncuşi pare să fi trecut neobservată de către fostul premier, mult mai ocupat cu problemele pe care ANAF le are cu televiziunile lui Dan Voiculescu. La Târgu Jiu aniversarea celor 140 de ani s-a făcut cu o mare colivă, iar la Hobița curtea casei marelui sculptor a rămas cam goală toată ziua de vineri, pe motiv că a plouat de dimineaţă.

Politicienii de frunte ai ţării nu s-au înghesuit să vină vineri la Târgu Jiu sau Hobiţa pentru a marca cei 140 de ani scurşi de la naşterea lui Brâncuşi. Preşedintele Klaus Iohannis era plecat la Bruxelles, iar premierul a ajuns doar până la Piteşti, pentru a vizita spitalul la care s-au îmbolnăvit bebeluşii. Câţiva secretari de stat au ajuns în municipiu, la Hobița vineri de dimineață fiind însă o linişte totală. Manifestările gândite pentru aici, adică discursuri din partea şefilor judeţului şi un concert de muzică populară, au fost mutate la şcoala generală din Peștișani. Motivul a fost simplu. De dimineață a plouat, dar stropii s-au oprit cu puțin înainte de ora 10.00, când debuta programul oficial.

Un grup de elevi din Motru au ajuns însă la Casa Memorială, directoarea Colegiului Tehnic, Niculina Chițulescu, spunând că a văzut în presă că aici urmau să aibă loc o serie de manifestări și de aceea a decis să îi aducă pe elevi. „Avem 1000 de elevi care ar fi dorit să fie prezenți aici, dar noi am zis că un  grup care să intre într-un microbuz e suficient. Ne gândeam că e prea multă lume şi nu e loc…Noi am văzut pe net că ar urma să fie o manifestare şi am zis să îl omagiem pe Brâncuși și altfel decât am făcut-o până acum. Mă așteptam la multă lume, iar în ceea ce privește vremea, chiar nu contează. Atâta timp cât vrei să faci ceva nu te poate opri vremea, iar vremurile nici atât”, a spus directoarea de la Motru.

„Plăcerea plăcută” a lui Călinoiu

În timp ce pe la Casa Memorială se perindau câțiva curioși dornici să vadă ce se întâmplă acolo, dacă se întâmplă ceva, pe scena de la școala generală vorbea președintele Ion Călinoiu care le ura bun venit celor care participau la manifestarea respectivă, mulți fiind elevi din Peștișani bucuroși că au scăpat de ore pentru o zi. „Azi, în zi sfântă, dedicată lui Brâncuși, Ziua Națională a românilor, îmi revine plăcuta plăcere de a vă spune bine ați venit acasă la Brâncuși. La mulți ani tuturor!”, a spus șeful CJ Gorj înainte de a se retrage de pe scenă și a lăsa locul unui taraf de lăutari.

Un mic „spectacol”, s-a dat și în prispa casei lui Brâncuși, unde s-au întâlnit poetul Laurian Stănchescu și fostul senator de Gorj, Ion Mocioi. Ambii sunt pasionați de Brâncuși, dar pe baricade diferite. Ambii își asumă paternitatea legii în baza căreia pe 19 februarie e sărbătorită de acum Ziua Națională Constantin Brâncuși. Disputa dintre ei a culminat cu întrebarea lui Stănchescu cu privire la nota de fundamentare pe care ar avea-o legea invocată de Mocioi. ”Sigur că e textul meu”, a spus fostul senator, în timp ce poetul ce vrea să candideze la Primăria Târgu Jiu a precizat că „semnătura de pe ea e însă a mea și nu știu cum puteți explica asta deputaților și senatorilor care și-au dat votul”.

 Premiere

Prima zi în care a fost marcată sărbătoarea dedicată lui Brâncuși va rămâne însă în istorie și prin alte premiere, în afara curții goale de la Hobița. La Târgu Jiu autoritățile au organizat o paradă militară de la Coloana fără Sfârșit la Masa Tăcerii, dar nu înainte ca un sobor de preoți să sfințească o colivă. Coliva a fost una excepțională, dar nu prin gust, ci prin faptul că era decorată cu operele și chipul marelui artist realizate din cacao. La Paris, acolo unde artistul și-a trăit mare parte din viață și și-a găsit și sfârșitul, autoritățile franceze au făcut publice imagini inedite cu Brâncuși.

La București președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care a vorbit inclusiv despre înființarea unui Muzeu Brâncuși la Târgu Jiu, muzeu care însă nu va mai fi găzduit în fosta vilă a lui Ceaușescu din Parcul Central. Oficialii Ministerului Culturii se gândesc la Casa Gănescu, dar aceasta este improprie pentru a deveni muzeu, ceea ce face ca doar construirea unei clădiri de la zero să mai ducă la rezolvarea problemei amenajării unui asemenea muzeu, despre un astfel de proiect vorbindu-se de două decenii fără să se facă însă prea mult.

De remarcat este însă și liniștea pe care fostul premier Victor Ponta a păstrat-o în jurul acestui subiect. Deputatul de Târgu Jiu a preferat să comenteze pe contul său de Facebook războiul dintre ANAF și televiziunile din trustul Intact, Brâncuși fiind, probabil, un subiect bun doar în campaniile electorale.

Vizualizări: 280

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: