Familia din Gorj care trăieşte cu bucurie din artă

Povestea familiei Crăciun din satul Plopu de Hurezani este cea unor oameni care ştiu să se bucure de talentul lor. Ion Crăciun a început să sculpteze în lemn ca un simplu tâmplar de la sat şi a ajuns astăzi să-şi vândă lucrările cu zeci de mii de lei, chiar şi peste hotare. Sculptează în lemn uși, paturi, scaune, balustrade, balcoane, biblioteci şi chiar vitrine. Are o preferinţă pentru esenţele tari, ca nucul sau cireşul, însă poate sculpta în orice bucăţică de lemn pe care o are la îndemână. Familia lui Ion Crăciun este numeroasă, are cinci copii şi o soţie, toţi artişti consacraţi sau în devenire.

În satul Plopu de Hurezani trăieşte de ani buni familia Crăciun, o familie renumită în Gorj şi peste hotare pentru pasiunea cu care dă viaţă lemnului. Ion Crăciun, capul familiei, a reuşit să crească cinci copii din meşteşugul său, un meşteşug pe care îl practică de când a fost nevoit de soartă să se mute la țară. Sculptează în orice bucăţică de lemn, dar mai ales în cireș și nuc. Lucrările sale sunt admirate întâi de familie, iar mai apoi ajung în casele celor care le-au comandat. Sculptura a început pentru Ion Crăciun dintr-o minciună. Cineva l-a întrebat dacă poate realiza uși sculptate, însă el nu făcuse nicicând măcar din cele simple. A lucrat patru luni la u,ă cu aceeaşi dăruire cu care lucrează și astăzi, iar rezultatul l-a determinat să-și spună lui însuși că este un sculptor adevărat. ”A fost o întâmplare. Sculptura a început dintr-o minciună. Am luat o comandă pentru o ușă sculptată în condițiile în care eu nu făcusem nici de cele simple. Am fost pe la sculptorii de la Novaci să văd cum se fac. Am venit acasă, am lucrat patru luni la această ușă, mă învârteam în jurul ei și îmi ziceam cu glas tare ”știu să sculptez, știu să sculptez” și îmi era drag. Au văzut-o mai mulți clienți, a apărut și a doua și a treia și așa am început să diversific activitatea. Am ajuns cunoscut mai întâi, în Gorj, Dolj și apoi în toată țara”, ne-a povestit Ion Crăciun, sculptor.

Preţuri între 1.000 şi 20.000 lei
După uşi au urmat paturi sculptate, scaune, balustrade şi balcoane de lemn, biblioteci şi vitrine sculptate în lemn de nuc. Curând, sculptura nu a mai însemnat doar pasiune, ci a devenit o sursă de existență pentru el, dar și pentru soție și cei cinci copii. ”Lucrările mele au prețuri cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei. Am avut comenzi și din străinătate, oameni cu bani. Lucrarea mea de căpătâi este o bibliotecă de cireș pe care am vândut-o cu 20.000 de lei. Am făcut-o în dublu exemplar, pentru că am vrut să-i fac o surpriză familiei. La această bibliotecă am lucrat șapte luni, zi lumină”, a mărturisit Ion Crăciun. Ustensilele și le-a achiziţionat în anul 2000 printr-un proiect pe fonduri europene, iar lemnul îl cumpără din depozitele de cherestea. Toți cei cinci copii ai sculptorului Ion Crăciun sunt artiști, unii consacrați, alții încă nu. Soția are și ea înclinație artistică ocupându-se o vreme cu pictura, însă treburile gospodărești și îngrijirea copiilor au îndepărtat-o ușor, ușor, de pasiunea de-a viață.
Băiatul cel mare, Decebal Crăciun, a avut deja expoziții de pictură și sculptură în țară și peste hotare. Chiar în această lună urmează să aibă o expoziție de lucrări în Belgia, fiind singurul din familie care îi calcă serios pe urme tatălui. Decebal Crăciun o inițiază în arta picturii și pe una din gemenele familiei, plecată și ea în acest moment în Belgia. Cealaltă geamănă studiază Filosofia la Universitatea din Craiova. Fire veselă și mereu plină de viață, soția lui Ion Crăciun se declară mândră de soțul și copiii ei, mai ales că ultima dată a devenit mamă la vârsta de 40 de ani, când le-a născut pe cele două gemene.

Ce nume au ales pentru copiii lor
Patriotismul celor doi soţi i-au determinat să aleagă nume românești celor cinci copii, astfel că Decebal, Titiana, Codruța, Tudora și Anuța au fiecare o poveste de spus. ”Sunt foarte mândră de ei toți. Copiii mei sunt tot ce am mai de preț și toți sunt artiști. Când le-am născut pe gemene, eram ca o împărăteasă înconjurată de toată familia mea. Noi zicem în familie că băiatul este al meu și fetele sunt ale lui tati. Suntem o familie de artiști, chiar dacă trăim aici, la țară. Suntem mulțumiți cu ce ne-a dat Dumnezeu și încercăm să ne bucurăm de fiecare clipă, eu cel puțin așa sunt, tot timpul plină de viață”, a spus soția sculptorului Ion Crăciun.
Familia Crăciun a înțeles arta în adevăratul ei sens și chiar dacă nu câștigă mulți bani din asta, arta rămâne principala preocupare. Trăiesc tot timpul cu gândul că sunt niște oameni care vor lăsa ceva în urma lor.
Povestea pe larg, vineri seara, la Accent TV, la emisiunea „Despre noi, oamenii”.

Galerie foto


Vizualizări: 17,385

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: