Ai o chitară care nu îţi trebuie? Poţi face un lucru extraordinar!

Persoanele cu dizabilități de la Centrul Christian din Târgu Jiu și-au găsit o nouă preocupare. La nivelul centrului s-a înființat un curs de chitară care se desfășoară săptămânal și la care participă în jur de 20 de tineri, dar și adulți cu dizabilități. Interesul este atât de mare încât reprezentanţii centrului au făcut chiar un apel pe reţelele de socializare ca târgujienii să-i ajute pe tineri cu instrumente muzicale. Profesorul care îi instruieşte pe cursanţi este el însuși o persoană cu dizabilități.

Tinerii sunt deja la al patrulea curs de chitară, timp în care au învățat noțiunile de bază, dar și câteva cântece ușoare. Tineri și adulți deopotrivă, toți au venit la centru din cauza unor probleme de sănătate. Au găsit aici sprijin şi înţelegere, dar mai ales i-a unit pasiunea pentru muzică și pentru instrumentele muzicale. ”Eu am făcut o pasiune pentru chitară de mic copil și m-am gândit, fiind şi eu la rândul meu cu handicap, să-i învăț și pe copiii aceştia să cânte, cu chitara sau cu vocea. Cercul nostru are ca menire să putem să găsim alternative de a ne simți bine în fața lui Dumnezeu. Ar fi ideal să găsim ajutor ca acest centru să fie dotat cu mai multe instrumente, pian, chitară, muzicuţă, pentru că tinerii aceștia chiar au nevoie să-și umple viața cu muzică”, a spus Alexandru Ionică, profesor.

 Grupul, la iniţiativa unui copil de 11 ani

Chiar dacă au grave probleme de sănătate, oamenii spun că și-au găsit un refugiu în muzică și fac asta cu multă pasiune. Mulți dintre ei spun că nu se vor opri doar la chitară și vor să învețe și alte instrumente. ”Și la bătrânețe se poate învăța. Vreau să fiu o pildă pentru cei tineri, vreau să fiu un om care luptă și biruiește. Chiar dacă avem anumite dizabilități putem să le demonstrăm celor din jurul nostru că suntem la fel de performanți ca și ei. Când am auzit de acest grup, am spus că vreau fac parte din el, să învăț chitara și, de ce nu, și alte instrumente. Vreau să învăț și la fluierul irlandez, pentru că mi se pare de o frumusețe uluitoare. Când am avut accidentul în copilărie, am crezut că lumea se sfârșește, numai că a fost doar gândul meu din tinerețe și am început să cânt pe patul de spital. M-a încurajat un doctor și am început să cânt pentru că muzica te mobilizează și poți să te exprimi”, ne-a povestit Vasile Tufiș, persoană cu dizabilități.

La doar 11 anișori, Alexandra a fost cu inițiativa înființării grupului de chitariști. Iubește muzica, literatura, dar este pasionată și de filmele documentare. ”Chiar mi-am dorit să avem acest gen de activitate și m-am gândit că mai sunt și alții care vor. Ne-am strâns și am format acest cerc și ne simțim foarte bine. Mie îmi place și literatura, îmi plac filmele documentare și îmi place să fac glume”, a spus Alexandra.

Cel mai mic component al grupului de chitariști de la Centrul Cristian are doar nouă ani. Povestea pe larg a grupului de chitarişti o puteţi afla vineri, de la ora 19.00, la Accent TV, în cadrul emisiunii „Despre noi, oamenii”.

Galerie foto


Vizualizări: 1,872

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: