Porci de Crăciun, vânduți clandestin pe internet. Mesaje codate!

Târgurile de animale sunt închise în pandemie, Crăciunul bate la ușă, așa că singura metodă de a cumpăra un porc pentru prepararea produselor tradiționale rămâne internetul. Cei care nu vor să cumpere carne din supermarket-uri și vor să respecte tradiția au de unde să aleagă, pentru că site-urile de anunțuri sunt pline cu oferte.

Chiar dacă sunt sute de anunțuri pe internet postate de gorjenii care vând porci, este destul de greu să le găsești. De frică să nu fie depistați și amendați pentru comercializarea animalelor, în condițiile în care în mai multe comune din Gorj au fost focare de pestă porcină, aceștia postează doar poze cu porci și cu mesajul ”vând ce este în imagine” sau ”vând lemne”.

Prețurile variază între 10 și 12 lei kilogramul în viu, dar vânzătorii sunt dispuși să negocieze. ”Avem 3 porci de vânzare. Sunt crescuți natural și îi vindem ca să facem și noi rost de bani acum de sărbători. Am muncit, i-am crescut bio, numai cu cereale de la noi. Am cerut 12 lei pe kilogram, dar îi dăm și cu 10, numai să nu rămânem cu ei. Înainte mergeam cu ei la târg și îi dădeam ca pe pâinea caldă, dar acum ne-am rugat de copii să îi pună pe internet, că altă șansă nu avem. Celor care îi ia le dăm posibilitatea să-i sacrifice la noi în curte, ca să nu aibă probleme cu transportul în perioada asta cu nenorocita asta de pestă. E vai de noi și cu coronavirusul, și cu pesta ne-au terminat”, povestește nea Vasile Constantinescu.

Sunt și fermieri care contra cost nu doar că sacrifică animalul, dar și îl pregătesc. ”Avem mulți porci de vânzare. Îi vindem și în viu, dar îi și sacrificăm la cererea clientului și îl pregătim așa cum se face. Facem și cârnații, și caltaboșii, toba, tranșăm carnea, totul contra cost. Noi vindem în fiecare an. Avem și clienții noștri care îl vor deja pregătit, vin cu mașina și pun direct în frigider, dar vin și îl fac la noi în curte cum vor, ca să nu riște să plece cu el pe drum să ia amendă din cauza pestei. Mai sunt și care îi ia în viu ca să respecte tradiția, să-l taie de Ignat în familie, dar își asumă riscurile cu transportul” , povestește un gorjean.

Prețul unui porc de crăciun variază între 1.500 și 3.000 de lei.

Vizualizări: 16,729

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: