Posibilă finanţare norvegiană pentru Primăria Motru

Un proiect de circa 2 milioane de euro menit să transforme deşeurile menajere din Motru în biogaz are mari şanse să fie finanţat de statul norvegian, primarul celui de-al doilea municipiu din judeţ fiind în aceste zile în Norvegia pentru a purta discuţii pe această temă.

PNL Gorj, partid din care face parte Gigel Jianu, a anunţat că edilul a identificat şi locul unde ar putea fi realizată investiţia în cazul în care norvegienii ar susţine financiar un astfel de proiect. Este vorba de un spaţiu din incinta uzinei de termoficare, cea care asigură agentul termic şi apa caldă în Motru şi care are suficient loc pentru amplasarea unei instalaţii menite să transforme gunoaiele în ceva util oraşului. Norvegienii au deja astfel de instalaţii în funcţiune şi, după cum a văzut Jianu, e foarte posibilă o finanţare din partea acestora pentru realizarea la Motru a unei asemenea investiţii.

„Pentru municipiul Motru a fost identificată posibilitatea finanţării acestei investiţii, reprezentând achiziţionarea unui reactor care să transforme deşeurile menajere în biogaz şi compost. Instalaţia pe care norvegienii au prezentat-o astăzi delegaţilor din judeţul Gorj este de o capacitate asemănătoare celei necesare în Motru, în speţă, transformă aceeaşi cantitate de reziduuri care se colectează la Motru, respectiv 3000 de tone de deşeuri pe an”, se arată în comunicatul de presă.

Primarul Gigel Jianu a precizat că la UATAA Motru a fost pus în funcţiune, în vara anului trecut, un cazan pentru apă caldă care foloseşte gaz metan, iar reactorul pentru transformarea deşeurilor se poate amplasa în vecinătatea acestui cazan, în incinta UATAA. La această decizie s-a avut în vedere faptul că pe perioada de iarnă, când nu funcţionează cazanul, instalaţia va produce apa caldă necesară alimentării oraşului. „Grantul oferit de norvegieni pentru investiţia de la Motru este în valoare de 2 milioane de euro, iar municipalitatea va acorda cofinanţare doar pentru cheltuielile care depăşesc această sumă şi sunt considerate neeligibile”, mai precizează sursa citată.

Vizualizări: 577

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: