Poveste cu români

Nu-i așa rău, se gândește Tudor. Stă în casă, face bani pe internet, când îl enervează ceva pe la știri mai trage un fum din joint sau bea o gură de tărie, și în general e un tip retras, dacă nu chiar anti-social. Altfel, e un cetățean bun. Își plătește impozitele, își plătește chiria și facturile, nu cere nimic de la stat (ba chiar, ca să fim sinceri, îi este un pic frică să se îmbolnăvească sau să aibă nevoie de orice de la el, statul), și votează, deși politica îi trezește reacții de scârbă viscerală, în general. E greu ca Tudor să se supere. Știe că politicienii sunt hoți atât de bine și e atât de resemnat cu acest fapt ce aproape ține de fizica newtoniană încât e greu să-l mai mire ceva, că de înfuriat nici nu se pune problema.

Și totuși, ei au reușit. Au fost atât de nesimțiți și de tupeiști, în mârșăvia lor, încât zeci de mii de Tudori au ieșit în stradă. „Este incredibil că aceste jeguri nu se pot abține”, se gândește Tudor. ”Furați, bă, jegurilor, dar nu ne mai râdeți și-n nas după ce-o faceți!”. Și Tudor iese în stradă iar și iar.

E rău, se gândește Liviu. Ce dracu l-a apucat pe el să fie tare-n gură? Ce, nu putea să fure în tăcere? Așa că Liviu își ia consilier personal. Pe vremuri, Doru Bușcu (ăsta nu mai e personaj colectiv, e chiar un om) era directorul Academiei Cațavencu, care, la rândul ei, era pe vremuri principala platformă anti-PSD din țară. Între timp, Doru Bușcu a ajuns milionar, are vilă de la RAAPPS, s-a împrietenit bine cu Ponta și a făcut ”Cațavencii”, un ziar de propagandă mafiotă înduioșător. Acum, Doru e consilierul lui Liviu. Și Doru n-are multe să-i spună. Îi spune să tacă dracului din gură și cam atât. Liviu se conformează. Tace, iar Tudor începe să se gândească mai mult la seriale decât la furia care-l făcuse să protesteze. Azi vine, mâine întârzie, poimâine rămâne lipit de laptop și de Netflix, iar Liviu tace, tace bine, fură și tace, fură cum îi place lui Tudor: liniștit, ca o ninsoare molcomă de început de iarnă.

Numai Olga nu știe să tacă. Lia Olguța Vasilescu este ceea ce pe toate meridianele am numi o ființă foarte proastă. Vorbește întruna, cu tonul ăla care te scoate din minți, cu  logica aia PRM-istă, cu zâmbetul ăla de tută care îi urăște pe colegii de clasă care pot să învețe bine, cu tupeul ăla de mahalagioaică votată în mare majoritate de un oraș de tembeli. Acum spune că e ilegal să-ți iei copilul la proteste și că a pus Protecția Copilului (instituție aflată sub conducerea mahalagioaicei) să investigheze cazurile. Dar va fi suficient să-l enerveze iarăși pe Tudor? Măcar de-ar fi.

Vizualizări: 295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: