Prăjitură de casă “Karpatka”

Ingrediente necesare pentru aluat (tavă rotundă de 24 cm):

100 ml apă
100 ml lapte
1 praf de sare
70 g unt
140 g făină
4 ouă medii


Ingrediente necesare pentru cremă:


150 g zahăr
50 g amidon de porumb (sau făină)
2 ouă
600 ml lapte
170 g unt
8 g zahăr vanilat


Mod de preparare: Pentru aluat, punem laptele, apa, un praf de sare și untul într-o cratiță cu fundul gros. Amestecăm și aducem compoziția până la punctul de fierbere. Adăugăm toată făina și amestecăm energetic cu o spatulă sau cu o lingură. După ce obținem un aluat omogen, mai lăsăm cratița pe foc timp de 1-2 minute până se formează o peliculă subțire de aluat pe pereții și la baza cratiței.

Transferăm aluatul astfel obținut într-un bol mare și lăsăm să se răcească timp de câteva minute. Ulterior, încorporăm pe rând ouăle, amestecând până la omogenizare după fiecare, folosind o lingură sau o spatulă. Transferăm jumătate din aluat în tava tapetată cu hârtie de copt. Cât timp se coace primul blat, acoperim aluatul rămas cu folie alimentară sau cu un capac. Îl răspândim uniform, având grijă ca aluatul să nu atingă pereții tăvii.

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 15-20 de minute. După aceea, reducem temperatura la 180 de grade și mai lăsăm tava la cuptor pentru încă 10 minute. Este foarte important să nu deschidem ușa cuptorului în timpul coacerii. De asemenea, timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Procedăm la fel și cu aluatul rămas.

Pentru cremă, punem zahărul vanilat și cel tos într-o cratiță cu fundul gros. Adăugăm amidonul, amestecăm și încorporăm ouăle. Amestecăm bine cu un tel, până la omogenizare. Încorporăm și laptele și punem cratița pe foc mic. Amestecând continuu cu telul, fierbem crema până se îngroașă și dă în clocot.

Luăm crema de pe foc, îi acoperim suprafața cu folie alimentată și o lăsăm să se răcească complet. Separat, mixăm untul moale timp de câteva minute, la viteză mare. Când untul devine pufos, adăugăm în 2-3 tranșe crema fiartă în el, mixând până la omogenizare după fiecare tranșă.

Asamblare: tapetăm pereții tăvii cu hârtie de copt și punem primul blat în ea. Întindem crema peste blat și acoperim totul cu al doilea blat. Dacă al doilea blat are goluri mari, îl întoarcem cu fața în jos, îl umplem cu cremă și îl așezăm în acest fel peste stratul de cremă.

Dăm prăjitura la frigider pentru 2 ore după care o transferăm pe un platou și o pudrăm cu zahăr pudră.

Vizualizări: 2,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: