Prăpăd după o viitură pe Olteț: drum rupt şi turişti blocaţi pe munte

Ploile puternice căzute în noaptea de duminică spre luni în zona montană a județului au dus la formarea unei viituri pe râul Olteț, cam la fel cum a fost pe Gilort în urmă cu trei ani. Atunci au fost afectate casele din Novaci, de data aceasta viitura distrugând podețe și drumul forestier care pornește din zona peșterii Polovragi și continuă pe zeci de kilometri până în munte. Drumul a fost cel mai afectat, fiind rupt, pur și simplu, în mai multe locuri, în unele zone fiind distrus și pe o porțiune de câteva sute de metri. Ruperea acestuia a dus la blocarea a zeci de turiști aflați aici cu cortul și mașinile, dar și a celor din satele din zonă, urcați la munte pentru a strânge ciuperci și fructe de pădure.

Cea mai apropiată ruptură de sat este la circa 17 kilometri, de aici încolo drumul forestier fiind distrus în mai multe locuri. Acolo unde nu a fost distrus se aflau mașini ale turiștilor care veniseră aici pentru a căuta răcoarea munților. „Din Vâlcea suntem și am plecat de acasă pentru câteva zile că nu mai suportam căldura. Am venit aici, am parcat și ne-am trezit dintr-o dată că a venit o ploaie puternică. Nu i-am dat importanță până când am aflat că s-a rupt drumul. Noi tot avem norocul că suntem mai către sat, dar mai sus sunt alte mașini blocate”, a povestit unul dintre turiști. Unul dintre ei a coborât luni dimineața în Polovragi și a alertat autoritățile, asta în condițiile în care duminică seara turiștii fuseseră avertizați de către reprezentanți ai primăriei, ocolului silvic și poliției că e foarte posibilă producerea unei viituri, fiind prognozate precipitații puternice.

Evident că turiștii au preferat să rămână cu toții în locurile în care se aflau, convinși fiind că nu li se întâmplă nimic. Și nici nu li s-a întâmplat în mod direct, dar indirect, prin ruperea drumului, au rămas acolo unde și-au dorit, putând să plece doar pe jos.

„Drum rupt în şapte puncte”

Primarul Gheorghe Epure a fost pe parcursul zilei un fel de „taxi” mergând la turiști cu mașina primăriei pentru a vedea care este situația acestora și pentru a-i coborî de pe munte. „Drumul forestier spre Olteţ este rupt în şapte puncte, iar în comună, toate drumurile pietruite în pantă sunt spălate de material şi va fi nevoie de o intervenţie serioasă pe toate drumurile în satele Polovragi şi Racoviţa. Am promisiune de la Consiliul Județean, de la Prefectură, că, de marți, vom fi ajutați cu utilaje cu care să încercăm să refacem drumul pentru că altfel mașinile nu vor putea fi coborâte. Este un drum pe care cei de la Silvic încearcă de ani de zile să îl modernizeze cu fonduri nerambursabile și de câte ori sunt gata cu el și se pregătesc de recepție, vine o viitură care îl rupe și trebuie să reia toată munca de la capăt”, afirmă edilul.

Blocaţi pe munte

În cursul zilei de luni, salvamontiștii au fost alertați și ei de către turiștii care s-au trezit în mijlocul pustietății fără vreo șansă de a ajunge în cel mai apropiat sat. Două ambulanțe ale Salvamont Gorj au pornit imediat spre zonele afectate de viitură, acestea cărând spre Polovragi zecile de turiști care se aflau pe munte. Printre aceștia erau și mulți copii, cazarea la corturi fiind preferată de familii întregi. Nimeni nu a fost rănit, dar fiecare persoană recuperată din zonele izolate a trebuit să meargă prin pădure, pe teren abrupt, acolo unde drumul era impracticabil. La asta s-au mai adăugat și câțiva kilometri parcurși pe jos, „bonus” ca drumeție până la locul în care au putut să ajungă ambulanțele Salvamont Gorj. Toată lumea a ajuns teafără în sat, în zona mănăstirii, turiștii cazându-se la pensiunile de aici, unde au fost  feriți de pericolele de pe munte.

Au rămas să păzească maşinile

În locurile izolate de viitură au rămas însă în continuare câțiva proprietari ai autoturismelor care nu au mai putut fi mișcate din loc pentru că nu aveau pe unde să meargă în lipsa drumului. „Am rămas să păzim mașinile pentru că nu știm ce se poate întâmpla chiar și într-un asemenea loc izolat. Am fost în sat, în cursul zilei, ne-am luat provizii și suntem pregătiți să ne continuăm concediul început duminică. Sperăm să nu mai vină ploi și să se îndrepte vremea pentru ca drumul să fie reparat cât mai repede”, a spus unul dintre cei rămași în munte pentru a-și păzi mașina sa și pe cea a unor prieteni. Primarul Gheorghe Epure i-a avertizat însă și pe aceștia că în zonă există în continuare pericolul de precipitații abundente. „O spun din experiență că dacă mai vine o nouă viitură acum va distruge tot drumul. Oltețul este deja cu mult ieșit din albia sa naturală, a rupt din drum, iar acum va inunda tot ce îi iese în cale. E posibil să ajungă inclusiv în locurile în care sunt mașinile turiștilor salvați în cursul zilei”, a adăugat edilul.

Vizualizări: 2,619

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: