Prefect zece luni: Bilanțul lui Iulian Popescu

Iulian Popescu și-a prezentat bilanțul din poziția de prefect de Gorj, pe care a îndeplinit-o timp de zece luni. El a demisionat din funcția de prefect deoarece va candida la alegerile locale, pentru Primăria Târgu Jiu. Popescu s-a implicat de-a lungul timpului în mai multe probleme, din diverse domenii, iar la final a putut prezenta câteva acțiuni clare importante pentru județ, printre acestea fiind și investitori străini care vor deschide afaceri aici. Popescu își poate pune pe listă și faptul că a fost prefectul cel mai contestat, atacat și criticat de PSD, pentru acțiunile pe care le-a întreprins din această poziție, demersuri pozitive pentru Gorj, dar îngrijorătoare pentru administrația care conduce județul de 30 de ani.

„Pentru mine această perioadă a fost o mare onoare să lucrez în slujba cetățenilor județului Gorj. (...) Sunt multe lucruri de spus, au fost crize cu o amploare națională, ne aducem aminte de azilele groazei, stațiile de GPL, proteste, calamități naturale“, a spus acesta la începutul ultimei conferințe de presă.

În cele 10 luni, Iulian Popescu a inițiat discuții cu investitori străini, care astăzi au făcut demersuri avansate pentru a aduce bani în Gorj: „M-am implicat personal pentru a media discuții și am reprezentat județul Gorj în fața tuturor persoanelor de influență: ambasadori, conducători de instituții financiare, conducerea unor bănci naționale, am vorbit tot timpul despre dezvoltarea economică a județului Gorj și roadele nu au întârziat să apară. Un grup de investitori din Turcia pentru realizarea unor sere de legume, investitori care au dorit să aducă un centru de recuperare pentru persoane cu dependențe, investitori din Croația care vor investi undeva la 80 milioane de euro pentru instalarea unui sistem de baterii“.

Printre primele dispoziții semnate de prefect a fost una de anulare a unui ordin dat de fostul prefect PSD, prin care se interzicea intrarea în prefectură în cazul în care nu te îmbrăcai într-un anume fel. De asemenea, a fost de răsunet conflictul instituțional cu Consiliul Județean Gorj, după ce a dispus o verificare a administrației județene, pe care președintele CJ Gorj a refuzat-o. Drept urmare, acesta a fost amendat. În final, controlul a fost efectuat, după o lună de refuzuri și adrese inclusiv de la Guvern, fiind identificate mai multe probleme legate de actele administrative și de felul în care se respectă legea. În plus, pentru prima dată au fost atacate hotărâri de CJ Gorj prin care au fost alocați bani primarilor, existând suspiciuni că nu au fost criterii clare pentru care unii primari au primit fonduri, iar alții nu. „Aplicarea legii nu este negociabilă. Țin să menționez două hotărâri de consiliu județean care au fost atacate în instanță. Sunt aspecte care odată ce au fost făcute, introduc actul administrativ într-un făgaș al normalității. Consiliul Județean trebuie să știe că atunci când împarte bani publici, împărțirea nu se face din pixul președintelui“, a explicat Iulian Popescu.

În ceea ce privește relația cu administrațiile locale, au fost de asemenea situații în care a dispus controale și a aplicat sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale în fluxul de documente. De exemplu, un primar a fost amendat pentru că nu a pus în aplicare o decizie adoptată de consilieri acum 10 ani, alții au fost somați să aloce bani, conform legii, pentru învățământul complementar și pentru elevii din internate. În mandatul de prefect al lui Popescu au fost semnate documentele pentru reabilitarea Prefecturii Gorj, afectată de cutremur, și de mutare a penitenciarului din centrul municipiului: „Am făcut tot posibilul pentru demararea lucrărilor de reabilitare ale Palatului Administrativ și a fost semnat contractul. O altă investiție de care sunt mulțumit, împreună cu doamna Denisa Șuță. Am depus adrese pentru ca Muzeul Constantin Brâncuși să fie pus pe lista unui număr de 11 monumente care vor face parte dintr-un program de reabilitare“.

Situația cu gestionarea deșeurilor în Târgu Jiu a fost însă un subiect pus pe tapet de prefect, iar la Gorj ajunge un autolaborator mobil pentru monitorizarea calității aerului. „Cel mai mult m-am implicat în groapa de deșeuri coordonată de Polaris, groapa care are multe probleme. Cetățenii au depus o grămadă de petiții. Am dispus controale, am făcut verificări. Am adus reprezentanții Gărzii de Mediu. Am avut zeci de discuții cu Ministrul Mediului pentru ca în județul Gorj să avem un autolaborator. Am obținut acest lucru. Stația de tratare a deșeurilor pe care vor să o amplaseze într-o zonă total nepotrivită. Acest lucru nu se va întâmpla“.

De asemenea, acesta a organizat de-a lungul timpului diverse întâlniri cu mediul de afaceri, pentru promovare turistică sau pentru medierea diverselor situații.

Vizualizări: 1,058

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: