Prefectul Gorjului și politica administrației prin absență

De ce mă tot deranjați cu probleme serioase, care țin de județul Gorj. Cam aceasta este reacția prefectului de Gorj atunci când este întrebat despre problemele Gorjului. Prefectura nu are treabă cu Gorjul. Prefectul nici atât. În fapt, este o atitudine generalizată în instituțiile statului, lipsă de transparență și de competență.
Conform atribuțiilor postate pe siteul Prefecturii, prefectul este reprezentant al Guvernului în teritoriu și dator cu implementarea programelor Guvernului. Are astfel treabă și cu Programul de Tranziție Justă, cu planul de restructurare al CE Oltenia și închiderea de capacități, cu funcționarea administrațiilor locale, etc.
Prefectul este o funcție-cheie în administrația publică, fiind liantul între autoritățile centrale și cele locale. În plus, el este un mediator între instituții.
Nu și prefectul de Gorj.
Pe scurt, situația economică a județului Gorj nu face parte din atribuțiile Prefecturii Gorj, după spusele prefectului Șerban Predescu. Întrebat despre Programul de Tranziție Justă, tensiunile economice de la CE Oltenia, companie în care a fost și membru în Consiliul de Supraveghere, ori despre problemele financiare ale primăriilor, prefectul susține că acestea nu sunt situații de care să răspundă Prefectura.
"Tranziție justă nu discutați cu mine, nu are Prefectura treabă cu așa ceva", spune prefectul.
Când a fost întrebat despre temerile angajaților că se va închide CEO de la 1 ianuarie și despre restructurarea companiei, iată ce a răspuns: "CEO nu are treabă cu prefectura. Am fost în Consiliul de supraveghere dar nu fac aprecieri și vă explic imediat. Nu, eu nu am auzit că se închide de la 1 ianuarie, deci noi discutăm documentat. Toate relațiile astea le luați documentat de la CEO, deci nu pot eu să vă spun, că nu am informația, nu că nu vreau, pentru că nu este în atribuția instituției prefectului coordonarea Complexului Energetic Oltenia".
Prefectul Șerban Predescu a mai declarat că prefectul răspunde doar de primării și că verifică legalitatea documentelor emise de administrațiile publice locale.
"Conform ordinului 57, prefectul verifică pentru legalitate, deci citiți, pentru legalitate, actele administrative emise de autoritățile locale și dacă le consideră nelegale le atacă în instanță, ăsta este rolul prefectului ca principiu. Noi avem treabă doar cu autoritățile locale: primării, servicii deconcentrate dacă este cazul, deși acelea sunt pe linie ierarhică, se subordonează ministerului de resort, prefectul doar coordonează serviciile deconcentrate, nu vorbim de instituții, de întreprinderi publice”.
Așadar, legat de "treaba" cu autoritățile publice locale, el a fost întrebat despre problemele financiare ale primăriilor. Sunt primari care afirmă că mai au bani de funcționare până în septembrie. Ce răspunde prefectul?
"Întrebările despre buget au legătură cu Consiliul Județean, acolo puteți să luați toate datele".
Așadar, răspunsurile prefectului sunt incomplete, evazive și mai degrabă orientate spre evitarea responsabilității, decât spre o atitudine proactivă.
Prefectul se eschivează de la rolul său de lider și coordonator al instituțiilor statului în județ.
Și, de fapt, nu doar prefectul, ci aproape toți cei care conduc instituții în județ, au o atitudine pasivă și contribuie la o administrație publică slabă, deconectată de la realitățile și nevoile cetățenilor din Gorj.
Vizualizări: 1,222
Distribuie Trimite pe WhatsApp