Prefectura Gorj a dat în judecată mai multe primării

Mai multe primării din județul Gorj au fost date în judecată de Instituția Prefectului! S-a ajuns în această situație după ce administrațiile locale au ignorat o solicitare venită de la instituția superioară. În fapt, în localitățile respective, taxa de salubritate se încasa pe familie, iar legea spune că trebuie să se încaseze pe cap de locuitor. Pentru că au amânat să pună în practică cerințele legii, cazul a ajuns în instanță.


Edilii din județ sunt conștienți că unde-i lege nu-i tocmeală, dar și așa au sperat până în ultimul moment că nu vor fi nevoiți să modifice tarifele. Au si o explicație. Primarul comunei Hurezani, Ion Mândruț, a afirmat se va ajunge să se ia mai mulți bani tocmai de la oamenii cu cele mai mici venituri.

„Nu știam că ne-au dat deja în judecată. Ne-au anunțat că trebuie să modificăm tarifele, dar am tot amânat pentru că situația nu este chiar așa de simplă. Familiile cele mai numeroase sunt familiile cu posibilități materiale precare, ori această modificare le va aduce taxe și mai mari de achitat. Mai este și faptul că avem deja oameni care au achitat integral taxa, acum venim și le spunem că mai trebuie să scoată bani din buzunar? O să ajungem să plătim taxe de salubritate mai mari decât taxele pe proprietate”, a afirmat Ion Mândruț, primarul comunei Hurezani.

Altă localitate, aceeași problemă. În orașul Țicleni, o familie era obligată să plătească o taxă de 277 de lei pe an pentru salubritate. Acum, aceeași familie va scoate mai mulți bani din buzunar, pentru același serviciu.

„Noi suntem între ciocan și nicovală. Trebuie să respectăm legea, dar ne gândim și la faptul că ea va defavoriza fix persoanele cele mai vulnerabile. O să vedem ce va decide instanța și o să ne conformăm”, a afirmat primarul orașului Țicleni, Radu Constantin.

Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, a afirmat că acționarea în instanță a fost singura metodă pe care instituția o avea la îndemână, dat fiind faptul că primăriile au tot fost informate să facă modificarea cu pricina, dar nu s-au conformat.

"Într-adevăr au fost contestate câteva Hotărâri ale Consiliilor Locale legate de taxa pe salubritate. Sunt o parte din localități care nu au respectat prevederile legii privind această taxă care se stabilește pe persoană și au stabilit-o pe gospodărie. În acest sens am fost obligați să le acționăm în instanță. Acum urmează să ia alte hotărâri și să se conformeze legii”, a spus Iacobescu.

Vizualizări: 7,406

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: