Premieră în Gorj. În pandemie, copiii de la oraș încep să se transfere la școlile de comună

Paradox la începutul noului an școlar. Dacă până acum mai toți părinții din localitățile învecinate municipiului Târgu Jiu alegeau să-și dea copiii la școlile din oraș, acum mulți au început să-i transfere înapoi la școala din sat. Astfel de situații au fost înregistrate în localitatea gorjeană Turcinești. Șase copii care au studiat până acum în Târgu Jiu s-au mutat înapoi în Turcinești pentru că acolo sunt puțini elevi, distanțarea nu va fi deloc o problemă, iar școala va începe în scenariul verde, adică toți elevii vor merge la școală.

În total, de luni, Școala Gimnazială din Turcinești va avea în plus șase elevi. Sunt copii din localitate care până acum au învățat la școli din Târgu Jiu. Părinții au luat decizia de a-i muta pe copiii lor înapoi la Turcinești pentru că acolo cursurile se vor relua pe scenariul verde, cu toți elevii în bănci.

În plus, la Turcinești, distanțarea socială nu va fi prea greu de respectat pentru că vor fi cel mult 15 copii în clasă. La fel ca întotdeauna în școlile din mediul rural. Pe părinți nu i-a deranjat nici că unii elevi vor învăța simultan tot din cauza numărului mic de copii. La fel ca dascălii, văd în asta un avantaj pentru elevi.

„Învățământul simultan are și avantaje, și dezavantaje. La un număr mic de copii, cele 50 de minute pe care trebuie să le aloci pentru desfășurarea unei ore, sigur că numărul de minute per elev este mult mai mare. Oricum copiii sunt cuminți. Noi am primit prin transfer alți copii. Au venit șase copii în unitatea de învățământ. Poate că și asta a fost un motiv, faptul că sunt mai puțini copii și mergem pe scenariul verde. Au venit elevi care sunt din localitate, dar au făcut școala la Târgu Jiu și acum aici se îndeplinesc cel mai bine condițiile de distanțare. Am ținut legătura cu părinții, am luat opinia lor, cu primăria la fel. Sper să fie bine. Nu suntem descurajați”, a explicat directorul școlii din Turcinești, Cecilia Roșulescu.

În total, în Turcinești vor începe școala 106 elevi. Atât măștile de protecție, cât și manualele și substanțele dezinfectante au fost pregătite pentru ei. “Am solicitat primăriei fonduri pentru achiziționarea de materiale de dezinfecție, avem măștile pentru toți copiii, dezinfectanți. Am reorganizat sălile de clasă astfel încât să păstrăm distanța socială. O singură problemă ar fi, dar cred că se rezolvă în foarte scurt timp. Numărul copiilor de la grădiniță este puțin mai mare decât normal, dar în această toamnă, în noiembrie, se va da în folosință noua grădiniță și atunci vom fi într-un spațiu nou și distanțarea va fi respectată”, a încheiat directorul școlii din Turcinești.

Primarul din Turcinești, Dumitru Modrea, a anunțat că au fost dezinfectate și microbuzele școlare, iar aceste acțiuni se vor repeta zilnic pentru ca niciun copil să nu fie expus niciunui risc. În plus, elevii vor fi însoțiți de un dascăl și de un asistent din cadrul primăriei. „Ne bucurăm când vedem că profesorii acestei școli, în frunte cu directorul școlii, au reușit să mai convingă unii părinți să-și aducă copiii aici. Și acesta a fost un factor de decizie. În această perioadă, m-am implicat în activitatea școlii. Am participat și acum la o ședință a școlii, am rugat cadrele didactice să înțeleagă și să respecte cât se poate de mult tot ce înseamnă igienizare, distanțare și transportul elevilor și al grădinarilor de la grădiniță. Am rezolvat problema ca acesta să se facă în condiții optime. Microbuzul va trebui să fie curat în fiecare zi, conducătorul auto să poarte masca. Asistentul comunitar și un cadru didactic să însoțească acești copii și la aducere și la întoarcere pentru a-i învăța și a-i educa în acest spirit, de a avea grijă de ei, să nu se infecteze”, a explicat primarul din Turcinești, Dumitru Modrea.

Vizualizări: 3,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: