TOP 7 obiceiuri schimbate odată cu tranziția către munca de acasă

Poză de Yasmina H pe Unsplash.com

Sunt deja patru ani de la izbucnirea pandemiei COVID-19, care a afectat inclusiv țara noastră. Una dintre cele mai mari schimbări pe care le-a adus pandemia a fost creșterea în popularitate a lucratului de la domiciliu. Această nouă variantă de muncă a fost adoptată de majoritatea companiilor private, pe parcursul primilor doi ani de pandemie.

Munca de acasă schimbă obiceiurile oamenilor


Schimbarea a fost îmbrățișată și de mulți salariați, care au ajuns să prefere munca de acasă. Astfel, inclusiv după declararea stării de pandemie ca fiind încheiată, multe persoane continuă să lucreze de acasă. 


Cu o astfel de schimbare, oamenii și-au ajustat modul de viață și obiceiurile de zi cu zi, astfel încât să fie cât mai bine adaptați la noua realitate. Iată cele mai importante 7 modificări adoptate de angajații care au făcut tranziția de la munca de birou la lucratul de acasă:


1. O nouă rutină de dimineață - mersul la birou implica trezitul la ore foarte matinale, pentru ca angajații să se pregătească în mod corespunzător de ziua de muncă. Odată cu trecerea la lucratul de acasă, mulți au adoptat o rutină matinală mult mai flexibilă. Oamenii se trezesc mai târziu sau, dacă rămân fideli aceleiași ore, aleg să facă exerciții fizice, să mediteze sau să ia un mic dejun copios.

2. Îmbrăcăminte mai lejeră - în lipsa necesității de a se prezenta la birou, mulți salariați au renunțat la hainele elegante sau călcate la dungă. În prezent, hainele confortabile și relaxate sunt mult mai populare în rândul celor care își fac treaba de la domiciliu.

3. Pauza de țigară a suferit și ea schimbări - parte din rutina lucrătorilor de la birou erau pauzele de țigară. Cum ieșitul cu echipa în pauză a dispărut, oamenii se orientează mai mult către țigări electronice, precum cele disponibile pe Merlin.ro. Aceste dispozitive le permit oamenilor să fumeze mai ușor și în spațiul de muncă. 

4. Programul de lucru a devenit flexibil - orele de muncă nu mai respectă o programare atât de strictă, iar companiile au început să practice politici de flexibilitate. Astfel, angajații care lucrează de acasă pot începe ziua de lucru mai târziu, decalându-se și ora de închidere a programului. Astfel, ei își pot rezolva anumite probleme personale mai ușor.

5. Comunicarea digitală a crescut în importanță - pe măsură ce popularitatea lucratului de acasă a crescut, comunicarea digitală a devenit mai importantă decât oricând. Oamenii sunt mult mai orientați către abilitățile de comunicare prin e-mail-uri, apeluri video și diverse platforme de mesagerie.

6. A crescut interesul pentru recuperarea mintală - companiile au încurajat foarte mult, odată cu dezvoltarea conceptului de muncă de la domiciliu, conceptul de pauză activă și recuperare mintală. Salariații sunt încurajați să mediteze, dar și să își ia pauze în care să se plimbe sau să facă exerciții fizice. 

7. Provocări cu separarea vieții personale de cea profesională - odată cu dispariția graniței dintre locul de muncă și acasă, oamenii au întâmpinat dificultăți în definirea limitelor între viața personală și cea profesională. În acest sens, soluțiile țin foarte mult de disciplina personală și de metode precum crearea unui spațiu dedicat muncii și respectarea unui program cât mai strict.

În concluzie, tranziția către munca de acasă a adus cu sine o serie de modificări importante în obiceiurile oamenilor. Multe dintre schimbări sunt pozitive, în timp ce altele reprezintă în continuare provocări pentru cei care le-au adoptat. 

Vizualizări: 630

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: