Primărie bună de plată. Penalități de 0,1% pe zi!

Probleme financiare mari la Primăria Municipiului Motru. Pentru că nu și-a achitat facturile la timp, municipalitatea a fost acționată în instanță de un SRL din județul Argeș. Acum, primăria condusă de Gigel Jianu va trebui să achite și penalități de întârziere.

SC MIV CAD TOPOGRAFIE SRL are de recuperat circa 30.000 de lei. Banii reprezintă contravaloarea serviciilor de cadastru și înscriere în carte funciară a imobilelor proprietate publică din Motru. Contractul a fost încheiat în 6 iunie 2018.

La sfârșitul lunii martie 2019, firma și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contract și a predat extrasele de carte funciară și amplasamentele aferente, lucrările fiind recepționate de primărie prin semnătură. Tot atunci, societatea de cadastru a emis factura, autoritatea locală având termen 30 de zile să-și onoreze obligațiile. Au trecut șase luni, iar SC MIV CAD TOPOGRAFIE SRL nu a mai primit banii. Primăria a fost somată să achite debitul restant, dar fără succes.

Din acest motiv, firma din Argeș a deschis acțiune în instanță, solicitând emiterea unei ordonanțe de plată, în vederea recuperării creanței. A câștigat de la primul termen, inclusiv penalităţi de întârziere în cuantum de 0,1% pe zi, calculate de la data scadenţei până la data achitării efective a debitului principal. Sentința este executorie.

„Admite cererea privind emiterea ordonanţei de plată. Obligă debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, suma de 29.066,18 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de cadastru şi înscriere în cartea funciară a imobilelor menţionate în Anexa nr.1 la Contractul de servicii nr.32015/06.06.2018, la care se adaugă penalităţi de întârziere în cuantum de 0,1% pe zi, calculate de la data scadenţei până la data achitării efective a debitului principal. Obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 1200 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, 200 lei reprezentând taxă judiciară de timbru şi 1000 lei onorariu avocat. Cu drept de cerere în anulare, pentru debitoare, în termen de 10 zile de la data comunicării. Cererea se va depune la Judecătoria Piteşti. Executorie”, se arată în minuta sentinței din 24 septembrie.

Și nu este singura problemă. În vară, primăria avea de achitat arierate, datorii și obligații la bugetul de stat în sumă de 9 milioane de lei. Ba mai mult, în luna iunie, angajații primăriei au încasat doar jumătate din salariul pe luna mai. Primarul Gigel Jianu invoca faptul că a primit bani prea puțini de la Consiliul Județean, iar Complexul Energetic Oltenia nu și-a achitat la timp impozitele, undeva la 500 de mii de lei, lunar.

Galerie foto


Vizualizări: 3,137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: