Primarii gorjeni, sancţionaţi pentru investiţii pe care le consideră inutile

Instituţia Prefectului Gorj a convocat vineri o şedinţă cu primarii pentru a le atrage atenţia că nu respectă legislaţia privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile de învăţământ. Discuţia a atras a serie de replici dure din partea primarilor care se declară nemulţumiţi de faptul că sunt puşi să facă investiţii inutile câtă vreme în fiecare an se închid şcoli.

Legislaţia în domeniu prevede ca fiecare unitate de învăţământ să beneficieze de rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi de grupuri sanitare adecvate nevoilor acestor persoane. În judeţul Gorj, aproape nicio şcoală nu este conformă cu aceste cerinţe, mulţi dintre primari fiind şi sancţionaţi de către Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială. Astfel, de la începutul anului până în prezent, au fost verificate 194 de şcoli, 96 din ele neavând rampă de acces, iar 60 deţin o rampă care nu este conformă. „O problemă mai gravă constă în faptul că 194 de şcoli din cele verificate până în prezent nu deţin grupuri sociale adaptate utilizatorilor de fotolii rulante. Au fost aplicate în acest sens 32 de avertismente scrise, 89 verbale şi o amendă în valoare de 6.000 de lei”, a declarat Daniela Drăgan, inspector social în cadrul AJPIS Gorj.

„Nu avem elevi cu dizabilităţi”

Primul primar care a intervenit în discuţie a fost Marian Slivilescu, de la Tismana, care le-a spus reprezentanţilor AJPIS că la el în oraş nu sunt şcolarizate persoane cu dizabilităţi, deci investiţia ar fi inutilă.

Mai mult decât atât, primarul spune că anual alocă către şcoală o treime din bugetul oraşului, aşa că nu vede de ce investiţia, atât de prioritară, nu este dusă la îndeplinire de Consiliul de Administraţie al şcolii care decide ce face cu banii. „Cine împiedică Consiliul de Administraţie al şcolii, dacă este prioritate zero, să aloce suma de bani pentru o rampă de acces? În Tismana nu există niciun copil cu dizabilităţi, mi se pare absurd să construieşti rampe în şcoli care sunt în proces de închidere, şi numai pe mandatul meu am închis trei şcoli”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana. Acesta a fost susţinut şi de primarul de la Slivileşti, Sorin Bucurescu, care le-a atras atenţia celor de la AJPIS că ştiu să dea doar amenzi, fără a cunoaşte adevăratele probleme ale comunelor. „La Slivileşti s-au închis nu mai puţin de trei şcoli primare. Dumneavoastră vă este foarte uşor şi foarte simplu, lăsaţi măsuri la primari, dar ele sunt cu costuri destul de mari. Un primar se zbate, face tot ce trebuie pentru şcoală şi apoi vine o măsură că trebuie să închidă o şcoală”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti.

ACCES

La nivelul judeţului Gorj, doar opt unităţi de învăţământ sunt accesabilizate în totalitate: Şcoala Gimnazială Ţicleni, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bumbeşti Jiu, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, Şcoala Gimnazială Floreşti şi Colegiul Naţional „Gheorghe Tătărăscu” din Rovinari. Printre primăriile indicate de AJPIS Gorj ca fiind cele care n-au prins nici măcar bani în buget pentru astfel de învestiţii se numără: Dragoteşti, Bengeşti Ciocadia, Săcelu sau Tismana. 

Vizualizări: 693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: