Primarii, liber la împrumuturi din Trezorerie

Primarii pot lua bani de la stat cu împrumut! Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o ordonanţă prin care se asigură sprijin autorităţilor publice locale să realizeze proiecte finanţate din fonduri europene. „Este vorba despre un mecanism de sprijin, care permite unităţilor administraţiei publice locale să acceseze, în cursul acestui an, (...) împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor”, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Aceste împrumuturi vor putea fi contractate de autorităţile publice locale, instituţiile publice finanţate integral din bugetul local, spitale publice din reţeaua administraţiei publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitare. „Prin această măsură este stimulată (...) atragerea de fonduri europene pentru finanţarea proiectelor locale de infrastructură - apă-canalizare, şcoli, spitale sau drumuri”, a arătat Nelu Barbu.
Rata de dobândă este ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă, în funcţie de scadenţa împrumuturilor. „Perioada de rambursare (...) este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral. Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018”, a mai spus Nelu Barbu. (A.A.)

Vizualizări: 543

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: