Primarul, cu portavocea în comunitatea de romi

Cu greu reușesc primarii din județul Gorj să convingă în special comunitățile de romi să nu mai plece de acasă fără motiv în această perioadă. Cei care s-au întors din străinătate au luat în glumă coronavirusul, dar și restricțiile impuse de autorități. Ca să-i facă să conștientizeze pericolul, primarul din comuna Scoarța merge aproape zilnic cu o portavoce în comunitatea de romi și le transmite oamenilor să nu iasă din case fără un motiv întemeiat.

În comuna Scoarța, au revenit din străinătate sute de oameni. Mulți au stat în izolare la domiciliu pentru două săptămâni și cu greu i-a convins primarul să rămână toți cât mai mult timp și după perioada de izolare. „La Scoarța, avem o comunitate destul de mare de romi veniți de afară. Avem în jur de 700 și ceva de cetățeni de etnie romă, dar și alți cetățeni care au fost plecați. Cred că am gestionat cum trebuie venirea acestor cetățeni înapoi în localitate. Au fost ceva probleme la început, nu se prea înțelegea despre ce e vorba, dar încet, încet, au început să intre în legalitate. Au venit acasă doar că s-au speriat de acolo, dar venind acasă, au crezut că este o glumă. Nu prea stăteau acasă”, a spus primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu, la Radio Infinit.

În fiecare zi, primarul merge împreună cu polițiștii în mijlocul comunității și le transmite oamenilor chiar și prin portavoce să stea în case. „De vreo trei săptămâni, am stat în permanență în mijlocul lor împreună cu Poliția. Am fost personal cu o portavoce prin care le-am transmis să stea în gospodării. Cei care nu au posibilitatea, noi, prin Crucea Roșie Gorj, le-am adus alimente, le-am repartizat celor 140 de persoane care au fost în izolare la vremea respectivă. Poliția trece zilnic în comunitatea de romi. Am stat și mai prietenește de vorbă cu ei, pentru că știți că e mai greu să vorbești cu ei. Credeau că este o glumă totuși. Au înțeles și nu prea. Ei credeau că dacă au ieșit din izolare, se puteau plimba pe stradă”, a mai declarat Ion Stamatoiu.

Vizualizări: 2,449

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: