Primarul din Bălăneşti, optimist: Vom avea gaze în comună

Vestea că gazoductul BRUA va tranzita şi comuna gorjeană Bălăneşti a reaprins dorinţa localnicilor de a-şi racorda gospodăriile la reţeaua de gaze. Proprietarii pe ale căror terenuri va trece conducta de gaze către Ungaria, de la Marea Neagră, sunt dispuşi inclusiv să renunţe la despăgubiri în schimbul introducerii reţelei de gaze în localitate. Autorităţile locale spun că, deocamdată, nu este posibil acest lucru, însă speră să găsească finanţarea necesară pentru a avea gaze în localitate.

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria – România – Ungaria - Austria) va traversa comuna Bălăneşti pe circa 10 kilometri, afectând temporar aproximativ 800 de proprietăţi, gospodării şi terenuri. Cetăţenii din Bălăneşti şi-ar dori ca, în schimbul despăgubirilor, investitorul să introducă reţeaua de gaze în localitate. Terenurile extravilane aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol.

„Dacă întreb cetăţenii din localitatea mea, 99% ar fi de acord să nu le dea niciun leu, doar să rezolvăm această problemă, de a introduce gazele în satele componente ale localităţii. Deocamdată, acest lucru nu se poate. Am purtat discuţii inclusiv cu cei de la Transgaz, cu reprezentanţii din Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului şi sperăm ca începând din 2020 acest lucru să fie posibil. Am văzut că deja la minister se lucrează la un proiect pentru introducerea gazului în comune, deoarece nu poţi singur, procedura este grea, avizele sunt greu de luat. Ce este şi mai trist, pe nicio finanţare, pe fonduri europene sau guvernamentale, nu există bani pentru a face o astfel de investiţie. Din bugetul meu nu aş fi capabil nici măcar să vopsesc acea conductă de ţeavă, dar să facem o asemenea investiţie”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti.

Transgaz este însă doar transportator de gaz, nu distribuie gaz către consumatori persoane fizice sau juridice. Totuşi, autorităţile locale din Bălăneşti ştiu cât de important este pentru cetăţeni să aibă locuinţele racordate la gaze, mai ales că lemnele s-au scumpit în ultima perioadă. „Cum am încercat la alte proiecte la care am visat şi sunt fericit că au devenit realitate, cred că şi această investiţie, începând cu 2020, cu siguranţă o vom pune în practică. Chiar îmi doresc, de ce să nu fie reţea de gaze în comuna Bălăneşti? Cu siguranţă se va găsi o modalitate şi vom găsi sprijin de la Guvern, dacă legea se schimbă şi cu siguranţă se va schimba, şi vom putea să accesăm bani pentru a duce aceste proiecte la bun sfârşit”, a mai spus primarul comunei Bălăneşti.

Conform autorităţilor locale, proiectul BRUA va fi demarat în Bălăneşti în luna noiembrie a acestui an şi se va încheia la finalul anului 2019.

Vizualizări: 655

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: