Primarul din Runcu, dat în judecată pentru afacerile cu Sarcină

Instituţia Prefectului Gorj, reprezentată de Liviu Andrei, l-a chemat în instanţă pe primarul comunei Runcu din cauza atribuirii Carierei de calcar Suseni firmei Succes Nic Com SRL. Liviu Andrei cere magistraţilor să impună anularea actelor şi a contractului de închiriere încheiat de Nicu Sarcină cu Primăria Runcu pe motivul că suprafaţa de teren aferentă carierei aparţine domeniului public. La rândul său, edilul local spune că nu va anula documentele chiar de ar fi să-şi caute dreptatea la Haga.

Instituţia Prefectului Gorj, reprezentată de Liviu Andrei, l-a dat în judecată pe Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu, motivul fiind Cariera de Calcar

Suseni. Conducerea judeţului consideră că exploatarea carierei de către  firma Succes Nic Com SRL se face în mod ilegal deoarece suprafaţa de teren aferentă aparţine domeniului public la statului. “Am chemat în judecată Primăria comunei Runcu în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de proprietar al Carierei de calcar Suseni, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de administrator al Carierei de calcar, Cariere Plus SRL Bucureşti- membră a Grupului Lafarge în România, în calitate de posesoare a licenţei pentru exploatarea calcarului din Cariera Suseni şi SC Succes Nic Com SRL, în calitate de chiriaş al suprafeţei de 47, 5 ha din perimetrul carierei. De asemenea, am cerut instanţei să anuleze hotărârile Consiliului Local prin care s-au inventariat şi completat bunurile ce alcătuiesc domeniul privat al comunei Runcu precum şi anularea contractului de închiriere încheiat cu firma Succes Nic Com SRL deoarece din adresele Ministerului Finanţelor Publice rezultă cert că perimetrul de exploatare aparţine domeniului public al statului”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Dispus să-şi caute drepturile la Haga           

Primarul comunei Runcu spune că nu va anula nici un fel de act, iar în cazul în care nu va avea câştig de cauză la Tribunalul Gorj îşi va drepturile la Haga. “Nici vorbă să anulez vreun act. Am toate Hotărârile de Guvern al tuturor ministerelor care aprobă domeniul public şi privat, iar Cariera Suseni nu face parte din nici unul. Rezerva de calcar aparţine Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă terenul este al comunei Runcu. Nimeni nu poate solicita licenţă de exploatare dacă nu face dovada proprietăţii. Şi cum noi suntem proprietari automat cine vrea să exploateze trebuie să plătească, indiferent dacă încheie contract de închiriere sau concesiune”, a declarat Adi Câmpeanu. Edilul local a mai menţionat că primăria îşi rotunjeşte considerabil veniturile cu banii încasaţi de la firma lui Nicu Sarcină. “Suprafaţa de 47,5 hectare a fost inclusă în domeniul privat şi scoasă la licitaţie. Firma Succes a câştigat licitaţia şi plăteşte aproximativ 5 miliarde de lei vechi chirie pe an. De altfel s-a şi plătit chiria pentru anul în curs, iar banii au fost deja folosiţi pentru asfaltarea a 1,5 kilometri de drum. Nu vom renunţa contractul de închiriere deoarece se aduc bani frumoşi la buget”, a precizat Adi Câmpeanu.

LICITAŢIE

Suprafaţa de 47, 5 hectare din totalul carierei de circa 80 hectare a fost licitată atât de SC Cariere Plus SRL Bucureşti- membră a Grupului Lafarge în România cât şi de SC Succes Nic Com SRL. “SC Cariere Plus s-a retras din licitaţie spunând că formulează obiecţiuni. Reprezentanţii societăţii au spus că s-a considerat că va fi o licitaţie cu încredinţare directă”, a declarat primarul comunei Runcu.

LICENŢĂ

Nemulţumiţi, cei de la Cariere Plus au solicitat anularea procedurii de licitaţie pe considerentul că anunţul nu a fost publicat în ziarele naţionale. Mai mult, în anunţul publicat într-un ziar local se specifica faptul că firma ce urma să închirieze va exploata minerale şi ca urmare trebuia să aibă licenţă. Firma lui Nicu Sarcină nu deţinea licenţa de la ANRM, în schimb SC Cariere Plus avea licenţa valabilă încă 10 ani. 

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: