Conducerea Asociaţiei crescătorilor de ovine, reclamată la DNA

Conducerea Asociaţiei crescătorilor de ovine din Crasna este acuzată de faptul că a încasat bani de la fermieri, în mod ilegal, pentru a le pune viza necesară obţinerii subvenţiei. Obligativitatea vizei unei asociaţii este impusă de un ordin al Ministrului Agriculturii, document contestat de către ADER.

Asociaţia Adevăr Dreptate Egalitate şi Responsabilitate (ADER) a cerut DNA- ului să verifice activitatea Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Crasna. Aceasta este acuzată de faptul că a impus fermierilor să plătească o cotizaţie de 1,5 lei/ cap de animal în schimbul obţinerii vizei. Fără viza asociaţiei fermierii nu pot să-şi depună cererile în vederea obţinerii subvenţiei. “Am făcut o plângere penală împotriva Asociaţiei Crescătorilor de Ovine pentru că au încasat ilegal bani pentru a pune viza. Pentru a-şi putea depune cererile în vederea obţinerii subvenţiei, persoanele fizice au fost obligate să plătească 1,5 lei/ cap de animal. În cazul în care nu plăteau nu li se punea viza. Această taxă a fost impusă fără a fi convocată Adunarea generală ce trebuia să decidă cuantumul ei”, a declarat Iulian Bocşe, preşedintele ADER.

Iulian Bocşe a mai menţionat că cei mai îndreptăţiţi să aplice vize ar fi medicii veterinari. “Dacă se doreşte un plus de birocraţie şi apariţia pe cererea de acordare a plăţilor, a unei vize, cei mai îndreptăţiţi sunt medicii veterinari din circumscripţiile locale, care deţin o bază de date şi o evidenţă a efectivelor de animale”.

DEZMINŢIRE

Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Crasna dezmint acuzaţiile aduse şi spun că banii au fost încasaţi, în baza Ordinului nr. 108/ 12.05.2011 al Ministrului Agriculturii. “Pot să vină orice organ abilitat pentru a face cercetări. Totul este legal. Toţi membrii asociaţiei plătesc aceeaşi cotizaţie. Există o hotărâre a Consiliului de Administraţie în acest sens”, a declarat Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine.

CONTESTAŢIE

Asociaţia ADER a cerut Ministrului Agriculturii să revină asupra ordinului. “Printr-o adresă trimisă Ministrului Agriculturii am sesizat neconstituţionalitatea şi nelegalitatea acestui ordin. Este un abuz prin care persoanele fizice sunt obligate să facă parte dintr-o asociaţie împotriva voinţei lor. Nici o autoritate nu poate impune cuiva să devină membru al unei asociaţii şi nici să declare efectivele de animale la aceasta, pentru a beneficia de subvenţii”, a spus Bocşe.

SUBVENŢII

Crescătorii de ovine şi caprine mai pot solicita prima pe cap de animal până la data de 15 iunie. “Vă solicităm să emiteţi o notă internă sau o normă de aplicare a ordinului, care să specifice clar că viza asociaţiilor pe cererea deponenţilor persoane fizice nu este necesară şi nici obligatorie, iar în subsidiar să modificaţi ordinul”, se specifică în adresă trimisă Ministrului Agriculturii de către ADER.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: