Primele tranzacții cu porcii de Crăciun

Cu câteva săptămâni înainte de Ignat au început vânzările pentru porcii care vor ajunge de Crăciun pe mesele gorjenilor. Gospodarii care s-au ocupat tot anul de îngrijirea și creșterea animalelor au așteptări mari acum în privința prețului. Kilogramul, în viu, ajunge la 10 lei, dar totul este negociabil, cumpărătorii încercând de fiecare dată să obțină un preț cât mai mic, asta deși crescătorii de animale speră să își scoată măcar cheltuielile făcute peste an.

Unii dintre gorjenii care au pus pancarte la poartă cu anunțuri despre vânzarea porcilor din gospodăriile proprii au și scăpat de animale, găsind clienți din prima. „Am avut o scroafă bine făcută, mare, frumoasă, pe care am dat-o a doua zi după ce am pus pancarta la poartă. Prețul nu vi-l spun, dar a fost bun. Mai am câțiva grăsunei în curte, dar să văd dacă îi mai vând sau îi tăiem pentru noi în familie, că suntem și noi destui de mulți”, a explicat un bărbat din Drăgoieni.

Vecina lui, Mioara Salomia, de abia acum și-a pus anunțul la poartă cu „vând porc”. L-a crescut pe „Ghiță” de mică, iar zilele acestea speră să îl dea cu un preț care să o încurajeze să mai crească un animal și pentru anul viitor. „E un porc foarte cuminte pentru că l-am crescut de mic. Are cred la 130 de kilograme, dar nu e exagerat de gras pentru că nu e bună multă grăsime. Toată ziua am fost cu găleata la el ca să îi dau să mănânce. Cu găleata, cu mătura și cu lopata. Acum să sperăm că va fi vândut. Noi mai avem trei, unul tot așa de mare, pentru noi, și doi mai mici pe care vrem să îi ținem pentru anul viitor. Dacă se merită îi ținem pentru vânzare, dacă nu, îi creștem pentru noi”, spune femeia. La fel gândesc și alți crescători individuali din județ. Oamenii preferă să își vândă animalele direct din coteț de acasă pentru că au garantat prețul cel mai mic. „Cine e interesat îl vede și unde a crescut și află și ce i-am dat să mănânce. Noi avem pământurile noastre și am avut porumbi de-ai noștri. Am crescut doi porci la 110 și 130 kg și sperăm să îi dăm cam cu 1100 de lei. Am vrut să merg cu ei la târgul de animale dar te costă transportul, nu ai garanția că îl dai din prima și te mai duci și a doua oară, plus certificatele medicale. Crește prețul și nu vrea nimeni așa ceva”, spune Ionuț Șerbănescu, din Turcinești, și el fiind acum în așteptarea potențialilor clienți.

Vizualizări: 476

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: