Primii miei sacrificaţi în Piaţa Litovoi. Vezi care sunt preţurile!

Primii ciobani au venit ieri cu miei în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu. Crescătorii de ovine au adus peste 250 de miei, însă până la orele prânzului au vândut doar cinci, preţul fiind de 25 de lei/kilogramul de carne. Pentru animalul în viu ciobanii au cerut 15 lei/kilogram, însă unii dintre ei s-au arătat dispuşi să scadă preţul la 10 lei/kilogram. Târgujienii care au trecut prin Piaţa Litovoi au plecat cu mâna goală, fiindcă preţul li s-a părut piperat. Oamenii spun că vor cumpăra miei spre sfârşitul săptămânii în speranţa că preţul va scade.

Vizitatori mulţi, clienţi puţini în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu, în prima zi de sacrificare a mieilor. Ciobanii veniţi din diferite zone ale judeţului speră ca vremea să fie prielnică, iar vânzările să crească în zilele următoare. „Avem vreo 50 de miei pentru sacrificare, însă până acum nu am vândut decât un miel de 12 kilograme la preţul este de 25 de lei/kilogram. Pentru cei care vor să cumpere mielul viu îl vindem la 15 lei/kilogram. Este prima zi de sacrificare, iar clienţii sunt puţini. Mulţi trec, se uită şi pleacă mai departe. Poate vânzarea va merge mai bine în zilele următoare. Oamenii spun că e prea scumpă carnea de miel, dar nu putem da kilogramul de carne de miel la fel ca un kilogram de pulpe, aduse de la unguri. Am avut şi noi cheltuieli cu întreţinerea oilor, dăm bani pe transport şi nu avem cum să lăsăm la preţ. Dacă nu-i vindem acum nu-i o problemă, pentru că îi ţinem până la toamnă şi îi dăm la arabi”, a precizat un crescător de ovine din zona Crasna. Ciobanii sunt dispuşi să împartă un miel la două-trei persoane, în funcţie de bugetul cumpărătorului.

Circa 3000 de miei vor fi scarificaţi în Piaţa Litovoi

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a autorizat patru puncte de sacrificarea mieilor. Potrivit conducerii instituţiei cea mai intensă activitate se va desfăşura în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu. „Am autorizat aceleaşi centre de sacrificare a mieilor ca şi anul trecut: Piaţa Litovoi la Târgu Jiu; abatorul oraşului Motru; piaţa agroalimentară de la Novaci şi piaţa agroalimentară Rovinari. Din experienţa anilor trecuţi ne aşteptăm ca aproximativ 95% din miei să fie sacrificaţi în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu, în jur de 3000 de miei. Primul miel tăiat în Piaţa Litovoi a avut 14 kilograme şi s-a vândut la preţul de 25 de lei/kilogram. Sunt miei şi sub 10 kilograme şi miei de 17-20 de kilograme”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Ciobanii vor sta în Piaţa Litovoi până sâmbătă după-amiaza. „Piaţa Litovoi se va închide sâmbătă la ora 12.00. Ne aşteptăm ca vânzările să fie intense în zilele de joi şi vineri. Sperăm că vremea va fi prielnică, iar crescătorii de ovine să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii. Anul trecut a plouat, mulţi cumpărători s-au lăsat pe ultima sută de metri, preţul a crescut şi s-a ajuns ca din lipsa mieilor să se sacrifice şi berbecuţi”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: