Primul caz de dopaj în grup şochează România

Toți componenții lotului național de kaiac-canoe al României au fost depistați pozitiv la meldonium. În cadrul lotului național intră componenții celor patru bărci calificate la Jocurile de la Rio de Janeiro. "E pentru prima oară în viața mea când aud de dopaj în grup", a declarat Elisabeta Lipă, Ministrul Tineretului și Sportului.

Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă sunt sportivii care au fost depistați pozitiv când au fost controlați anti-doping. Cu toții obținuseră calificări la Jocurile Olimpice 2016, dar le-au pierdut, după acest moment.

"E pentru prima oară în viața mea când aud de dopaj în grup. Dacă se confirma, voi cere o analiză completă tuturor celor implicați, pentru a găsi vinovații", a afirmat Elisabeta Lipă, ministrul de resort. "Facem un apel public și la federație și la cluburi, pentru că majoritatea sunt de la Steaua și Dinamo, cluburi de forță din România, să facă propriile investigații pentru a afla cine a permis aceste lucruri", Ioan Dobrescu, secretar general COSR.

Sportivii, chemaţi să dea cu subsemnatul

Președintele FR de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu, a declarat că multiplele cazuri de dopaj din lotul național se pot explica prin efectul de turmă în rândul sportivilor și prin neinformarea la timp a trecerii Meldoniumului pe lista substanțelor interzise. Unii dintre sportivi au recunoscut că au luat Meldonium până în septembrie 2015 și alții până în februarie 2016, după ce au aflat cu întârziere că acest medicament a devenit interzis.

''Eu am știut în momentul în care sportivii au fost prinși. Nu am avut efectiv de unde să știm. Antrenorii au aflat și ei după ce ei au luat ce au luat. Asta mă întrebam, unde am greșit, cu ce am greșit. Îmi caut o vină și eu. Am rugat-o pe doctorița de la lot să-i urmărească permanent, să vadă ce iau. A fost efectul de turmă. Au auzit că a luat unul, celălalt a luat și el și s-au luat unul după altul. Unii spun că este un fel de efect placebo, alții că au simțit ceva, altul că e o porcărie, dar acum astea sunt vorbe, faptul e fapt. Unii au luat în septembrie ultima oară, iar alții au luat în februarie, până au aflat că Meldonium este interzis. Ei au făcut rost de medicament din Republica Moldova, prin curier. Au citit pe internet, antrenorii au început să aibă suspiciuni când a ieșit pozitiv Șarapova și au început să-i întrebe, așa au aflat. Ei au început să se pârască între ei, când unii au ieșit pozitiv și alții nu'', a declarat Bîrlădeanu pentru Agerpres.

Președintele FRKC a anunțat pentru luni o întrunire cu toți sportivii dopați, care vor trebui să dea declarații pentru a se afla tabloul complet privind circumstanțele în care așa de mulți sportivi s-au dopat. ''Luni am întrunit Biroul federal la ora 9,00 și o să-i punem să scrie cu mâna lor. Nu are rost să ne mai ferim, hai să vedem cât de grav e și unde se poate ajunge. Noi, federația, încă nu am primit mail de notificare. Steaua i-a chemat pe ai lor la club să facă o anchetă internă și mi se pare normal, după care eu vreau să merg cu toți la ANAD, să dăm declarații direct acolo. La federație, facem apoi o comisie și îi punem să dea declarații individual, tot ce știu, ca să tragem concluziile exacte, când, unde, de ce, de cât timp iau, să știm concret totul. Să vedem unde s-a greșit, de ce s-a greșit, cine nu ne-a informat, de ce au luat fără să spună medicului. Categoric, în afară de ce pedepse dă ANAD-ul, pe cei pe care îi considerăm că sunt vinovați îi judecăm și le dăm și nou suspendări în mod sigur. Dacă nu rupem pisica în două acum, vom avea multe probleme în viitor. Dacă suntem prompți și rezolvăm cazul ca la carte, să se sperie și ceilalți, tineretul și juniori. Este o catastrofă pentru federația noastră și nu putem trece cu vederea'', a adăugat Bîrlădeanu.

Vizualizări: 375

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: