Principii pentru o relaţie reuşită de cuplu

Foarte mulţi oamenii îşi fac griji pentru relaţia lor şi se întreabă ce pot face ca să aibă o relaţie reuşită şi fără complicaţii. În pofida faptului că  puţini sunt aceia care nu îşi doresc o relaţie fericită, statisticile arată că rata divorţurilor este în continuă creştere.

Fiecare relaţie este unică şi orice cuplu traversează perioade cu suişuri şi coborâşuri spune John Gottman, doctor în psihologie şi director la The Gottman Institute şi la Relationship Research Institute din Seattle. În cartea sa “Cele şapte principii ale un mariaj fericit” acesta descrie  secretul cuplurilor care reuşesc să menţină armonia pentru o perioadă lungă de timp.  Iată aşadar care sunt ingredientele unei relaţii reuşite în opinia unui renumit specialist.

Reţineţi evenimentele importante: În cuplurile fericite, partenerii sunt familiarizaţi fiecare cu lumea celuilalt: îşi amintesc de evenimentele importante în viaţa fiecăruia, se interesează în mod constant de viaţa şi sentimentele celuilalt, îşi cunosc preferinţele, aspiraţiile şi îngrijorările.

Hrăniţi-vă admiraţia şi pasiunea: Relaţiile de succes au la bază o atitudine generală pozitivă şi respect reciproc. Pasiunea şi admiraţia sunt elemente esenţiale pentru reuşita unei relaţii. John Gottman sugerează să ne reamintim în mod constant care sunt calităţile celuilalt şi momentele frumoase petrecute unul alături de celălalt.

Îndreptaţi-vă unul către celălalt: Deseori, în relaţii, uităm să acordăm atenţie lucrurilor mici de zi cu zi şi nevoilor celuilalt. Lucrurile mărunte şi interacţiunile zilnice sunt mai importante pentru calitatea şi stabilitatea relaţiei decât o cină romantică, o vacanţă în locuri exotice sau un cadou scump.

Lasă-ţi partenerul să te influenţeze: Cele mai stabile şi fericite cupluri sunt cele care se respectă reciproc şi, atunci când apar neînţelegeri, ambii parteneri caută în mod activ găsirea unor soluţii acceptate de amândoi, ci nu să îşi impună punctul de vedere asupra celuilalt.

Rezolvaţi conflictele amiabil: Nu ne plac conflictele, însă acestea sunt necesare şi pot fi oportunităţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor. O relaţie fără conflicte nu este neapărat şi o relaţie mai fericită. Atitudinea faţă de conflicte şi modalitatea de rezolvare a acestora le fac să fie pozitive sau negative pentru relaţie.

Depăşiţi blocajele: Scopul este acela de a transforma blocajul într-un dialog. Blocajele nu sunt altceva decât semne pentru faptul că fiecare dintre parteneri are propriile speranţe, dorinţe şi aspiraţii, iar acestea sunt în opoziţie uneori cu cele ale partenerului.

Creaţi un sens comun pentru viaţă: “Căsătoria nu este doar despre a avea copii, a împărţi treburile zilnice şi a face dragoste”, spune John Gottman.  Este important ca partenerii să aibă o înţelegere comună, să împărtăşească o viziune similară asupra unor domenii esenţiale cum ar fi obiectivele fiecăruia şi aşteptările cu privire la rolul pe care fiecare îl are relaţie.

Vizualizări: 2,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: