Probleme care apar din cauza lipsei de somn

Importanţa odihnei pentru sănătatea umană este cunoscută de toată lumea şi ştim cu toţii că trebuie să ne odihnim pentru a putea fi eficienţi şi pentru a ne putea duce sarcinile la bun sfârşit fără niciun fel de problemă. Trebuie să  ştim  de asemenea că lipsa de somn poate duce la probleme de sănătate.

Somnul este important pentru orice persoană dar este mult mai important pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice. Un lucru pe care ar trebui să-l ştim este numărul de ore de odihnă recomandat. De regulă se recomandă un somn de minim opt ore pe noapte. Este important să înţelegem că nu există o recomandare standard întrucât odihna trebuie adaptată la organismul fiecăruia.  Totuşi, specialiştii spun că atunci când cuantificăm orele de somn, trebuie să luăm în considerare şi puiul de somn din timpul zilei, chiar dacă este de numai 30 de minute.

Ceea ce este general valabil atunci când discutăm despre odihnă este faptul că lipsa somnului cauzează grav sănătăţii şi, astfel, pot apărea diabetul, boli de inima, cancer şi aşa mai departe.

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt supuse riscului de adenom colorectal (tumoare benignă). Acest risc este mai mare cu 50% în cazul acestor persoane comparativ cu cele care dorm cel puţin şapte-opt ore pe noapte.

Femeile care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte au un risc cu o treime mai ridicat de a face diabet, arată un studiu recent realizat.

Nivelul cortizolului, hormonul stresului, este, de asemenea, foarte mare în organismul unei persoane care doarme frecvent doar cinci ore pe noapte. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, prezenţa acestui hormon în cantitate mare provoacă şi creşterea tensiunii arteriale şi a glicemiei.

Somnul şi starea de spirit sunt reglate de aceleaşi substanţe din creier. Prin urmare, orele insuficiente de odihnă determină alterarea stării de spirit.

Vizualizări: 1,641

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: