Procuror gorjean, reclamat la Parchetul General

Procurorul gorjean Dănuţ Volintiru, adjunctul secției I din DNA, a fost reclamat marți, 24 octombrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.  Autoarea plângerii este Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiției și vicepreședinte ANRP. Volintiru este acuzat de abuz în serviciu, cercetare abuzivă și influențarea declarațiilor.

Mocanu acuză procurorul că a încolonat la DNA toată conducerea Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, când a văzut că rapoartele de evaluare îi omoară dosarul. Mocanu susține că Volintiru a vrut să pună presiune pe evaluatori.

Ingrid Mocanu este cercetată într-un dosar ANRP pentru abuz în serviciu, fiind vorba de un imobil supraevaluat, în opinia anchetatorilor. Mocanu explică în plângere că avocata ei nu s-a prezentat în prima zi în care se efectuau acte de urmărire penală, pe 16 octombrie 2017, presupunând că vor fi audiați aceiași martori ca în celelalte șase dosare ANRP care sunt identice. A avut însă surpriza să afle că procurorul Volintiru a chemat toată conducerea ANEVAR - Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, președinte și membri ai Consiliului Director, chiar și secretara acestei organizații. 

„Obiectul audierii a fost total incert, avocaţii erau complet bulversaţi pentru că nu ştiau ce caută ei în acel context, acuzaţiile aduse nouă fiind acelea că noi, juriştii, nu ştiam să evaluăm, nici noi şi nici evaluatorii independenţi desemnaţi aleatoriu de ANRP”, a scris Mocanu în plângerea prezentată pe luju.ro.

Mocanu îl acuză pe Volintiru de comportament abuziv și inchizitorial. „Toate întrebările procurorului erau absolut străine de natura cauzei noastre, totul învârtindu-se în jurul unei adrese semnate de conducătorul ANEVAR, la solicitarea unui avocat al altui suspect, membru al Comisiei, încercând, sub presiune (sugerând că ar putea fi acuzat, de exemplu, de abuz în serviciu şi acesta) să obțină o opinie contrară de la aceștia. Această manieră de derulare a cercetării penale este una complet abuzivă, având ca scop, probabil, să determine semnatarul adresei respective şi membrii Consiliului Director care au decis în acest sens să îşi schimbe opinia exprimată şi să recunoască faptul că acel punct de vedere nu ar fi corect”.

Volintiru a fost șef la DNA Târgu Jiu, structură desființată acum câțiva ani din lipsă de activitate.

Vizualizări: 2,994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: