Evazionist recidivist, „iertat” de judecători

Un mehedințean care a suferit deja condamnări cu suspendare la instanțele de la Târgu Jiu și Craiova a primit acum o nouă pedeapsă din partea magistraților, dar care nici ea nu este cu executare. Mihai Biriță, zis „Gil”, a avut prima condamnare la Gorj în 2015, când a fost judecat împreună cu Ilarie Mihai, zis „Tanaka”, pentru un prejudiciu de peste 211.000 lei.

De loc din Strehaia, „Gil” își făcuse un obicei în urmă cu un deceniu în a emite facturi fiscale pentru oricine dorea să plătească un comision de câteva sute de lei. Așa a ajuns să fie implicat și într-un dosar mai amplu de evaziune fiscală, cu firme din Caraș Severin, ancheta fiind instrumentată de procurorii DIICOT. Pedeapsa primită de „Gil” a fost și aici una cu suspendare, deși în ea au fost prinse și condamnările anterioare, despre recuperarea prejudiciului adus bugetului de stat neputând fi vorba.

„Contopeşte cele 5 pedepse stabilite prin prezenta sentinţă – de 3 ani închisoare, 3 ani închisoare, 3 ani închisoare, 3 ani închisoare şi 3 ani închisoare – şi aplică inculpatului pedeapsa principală rezultantă de 3 ani închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante a închisorii aplicate inculpatului, pe durata unui termen de încercare de 8 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”, a decis Curtea de Apel București.

Biriță a fost judecat în acest dosar alături de alte aproape 20 de persoane, unele dintre ele cu aspirații de a deveni lideri ai interlopilor din Reșița. Că treburile păreau să meargă mai bine decât în afacerile cu „Tanaka” o dovedesc și cele 134 de facturi emise ilegal pentru peste 10 milioane de lei de către firma lui „Gil”, actele respective fiind acum anulate de instanța de judecată.

În privința recuperării prejudiciului, magistrații au decis să fie deschis un alt dosar pe această temă, însă șansele ca statul să mai vadă vreun leu sunt la fel de mari ca și sumele pe care le-a recuperat până acum de la „Gil”, chiar dacă acum doi ani judecătorii gorjeni prelungeau sechestrul pus pe palatul acestuia de la Strehaia.

Vizualizări: 943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: