PROIECT: Medicii să se pensioneze la 67 de ani. „Nu toţi vrem să murim la locul de muncă!”

Ministerul Sănătății vrea ca vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cum este în prezent. În felul acesta, spun iniţiatorii proiectului, s-ar rezolva deficitul de medici din spitale. Proiectul nu numai că a stârnit revolta câtorva medici din Gorj, însă aceştia îi condamnă pe acei doctori care, deja ajunşi la o vârstă înaintată, continuă să profeseze şi să ocupe funcţii în marile spitale universitare.

Ministerul Sănătății a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților intenția ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani. În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective.

11 medici pensionari la Târgu Jiu

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu avem 11 medici care continuă să profeseze, deşi sunt pensionari. Câţiva dintre ei sunt medici şefi de secţie. Managerul unităţii medicale, Tiberiu Tătaru, crede că legea va fi pe placul medicilor, pentru că cei mai mulţi nu vor să plece din spital după ce se pensionează, chiar dacă, potrivit proiectului, aceştia ar pierde doi ani în care pensia se cumulează cu salariul. „Le convine, pentru că oricum salariul este mai mare decât pensia. Această lege cu siguranţă ar rezolva şi criza de medici”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

„E bine cum este acum”

Câţiva medici care se pensionează în patru-cinci ani nu văd cu ochi buni proiectul de lege. Este cazul lui Vasile Stănculete, medic ginecolog în cadrul Spitalului Judeţean. „Nu toată lumea vrea să moară la locul de muncă! Sunt unii care vor să moară la locul de muncă. Să fie sănătoşi! Eu consider că este bine cum este acum, să iese la pensie la 65 de ani şi dacă vor să mai rămână în spital, să aibă posibilitatea să prelungească contractul de muncă. Nu să impună o limită de vârstă la 67 de ani şi să stai acolo până mori”, spune medicul Stănculete.

„Stau nişte boşorogi care ţin posturile blocate”

Medicul Vasile Stănculete consideră că drept ar fi ca medicii pensionari să formeze noua generaţie de medici tineri din postura de consultanţi şi nu să mai ocupe funcţii de conducere. „Vârsta de 65 de ani este o vârstă rezonabilă, nu poţi să obligi oamenii să vină să-şi târâie picioarele după ei prin spital, când ei pot forma medicii tineri. Şi la noi la spital nu este aşa, dar în centrele universitare e prăpăd, stau nişte boşorogi de profesori care ţin posturile blocate în loc să formeze medicii tineri, să-i lase pe ei, iar profesorii să fie consultanţi. În Occident sunt şefi de secţie la 45 de ani când pot să dea totul”, a conchis Vasile Stănculete, medic ginecolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: