Proiectul în care şi CEO a băgat 2 milioane de euro, verificat

Corpul de control al Departamentului pentru energie analizează cheltuielile făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare si pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti. Analiza va fi făcută până la sfârşitul acestei săptămâni şi se va urmări mai ales activitatea Hidroelectrica. În firma care trebuie să facă studii de fezabilitate a băgat şi CE Oltenia două milioane de euro. La fel şi alte cinci companii energetice. În plus, societăţile de stat au fost obligate să contribuie, tot cu câte două milioane de euro, şi la proiectul cablului submarin, altă idee care nu poate fi pusă în practică de amatorii de la Guvern. CE Oltenia a aprobat în AGA finanţările de 4 milioane de euro în februarie şi martie.

Guvernul pune companiile de stat, unele şi aşa fragile, să suporte cheltuieli inutile pentru proiecte ce nu vor fi puse pe picioare şi care reprezintă în fapt o sursă de bani pentru grupuri de interese. Proiectul înfiinţării unei firme de proiect Hidro Tarniţa este unul controversat mai ales că fostul ministru al energiei Constantin Niţă a obligat mai multe companii de stat, printre care şi Complexul Energetic Oltenia, să cotizeze cu câte 2 milioane de euro la această companie. Firma avea drept scop efectuarea unor studii de fezabilitate. Acum, noul ministru Răzvan Nicolescu vrea să ştie cum au fost cheltuite fondurile. În compania de proiect au băgat câte două milioane de euro şase societăţi energetice, CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia, însă nu se ştie cum au fost cheltuiţi.

Companiile au aprobat aceste sume deşi nu aveau o notă de fundamentare a proiectului, indicatori tehnico-economici sau o dovadă că acest proiect este realizabil şi profitabil sau cum va ajuta fiecare companie. "Este ca şi in aia cu Bechtel: 1,4 miliarde euro pe 40 km de autostrada. Indicatorii sunt prosti. Siguri ca mulţi vor sa rămână in istorie cu o ctitorie si aşa cum Ştefan cel Mare a rămas cu mănăstirile, alţii vor sa rămâne cu Tarniţa. Dar nu credem in fiabilitatea unui astfel de proiect", a afirmat administratorul Hidroelectrica, Remus Borza.

STUDII

Pentru Tarnita-Lapustesti au fost deja cheltuite deja vreo 3 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate. Surse din domeniu spun ca studiul a fost finalizat, însă nu există concluzii. Pentru concluzii ar fi nevoie de încă vreun milion de euro, o cheltuială inutilă in condiţiile in care nu exista indicii ca ar fi un proiect rentabil. Iniţial, studiul de fezabilitate a fost executat de Institutul de Studii si Proiectări Hidroenergetice (ISPH), societate controlată de Dan Ioan Popescu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: