Protest la Roşiuţa. Roşca: Oamenii sunt dispuşi să plece pe jos la Bucureşti

Câteva sute de mineri de la Roşiuţa au refuzat luni dimineaţă să intre la lucru. O organizaţie de mediu a cerut în instanţă suspendarea licenţei de exploatare a carierei, iar minerii au aflat că un expert desemnat de instanță vine să afle dacă exploatarea minieră are impact negativ asupra locuitorilor din zonă, o concluzie în acest sens putându-i lăsa fără locuri de muncă. Liderii sindicali avertizează că vor mai urma astfel de acţiuni. Vorbesc inclusiv de un nou „marş al disperării”, la Bucureşti.

Circa 400 de mineri de la schimbul III şi I s-au adunat în sala de apel de la Cariera Roşiuţa. Preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, le-a vorbit muncitorilor de interesele organizaţiilor de mediu de a închide carierele miniere. „Oamenii au avut informaţia că vor veni cei de la Bankwatch România la carieră, şi au vrut să-i aştepte, dar n-au venit. Au venit experţii. Am purtat discuţi cu dumnealor. Oamenii au plecat la locurile de muncă şi au plecat şi ei în teren să vizualizeze, pentru că zonele care sunt declarate protejate sunt la 21 de kilometri, la distanţe foarte mari faţă de locul unde exploatează Cariera Roşiuţa”, a declarat sindicalistul Nelu Roşca.

Sindicaliştii iau în considerare şi organizarea unei deplasări în masă a muncitorilor, pe jos, până la Bucureşti, la fel ca acum 2 ani, pentru a picheta sediile organizaţiilor care militează pentru protecţia mediului. „Vă daţi seama că o informare cu privire la suspendarea licenţei de exploatare aduce îngrijorare asupra salariaţilor. Din discuţiile pe care le-am avut cu salariaţii de la Cariera Roşiuţa, oamenii sunt dispuşi inclusiv să plece într-un nou marş şi să picheteze sediile acestor ONG-uri. O să vedeţi că oamenii se vor exprima”, a explicat Nelu Roşca.    

Sindicalistul a mai spus şi că, la solicitarea salariaţilor, se va constitui o delegaţie care să discute cu autorităţile judeţene şi cu alţi factori de decizie, astfel încât acestea să facă demersuri pentru a nu se ajunge la închiderea carierei.

Vizualizări: 1,982

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: