Protestul de la Turceni a întărâtat liderii de sindicat

Un protest spontan al unor salariaţi ai Termocentralei Turceni a băgat zâzanie între sindicalişti. Liderul Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, spune că protestatarii sunt nemulţumiţi pentru că la a doua armonizare salarială nu au primit clasele în plus promise de Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. La rândul său, Pîrvulescu îl acuză pe Iovan că a împărţit „pe la spate” clase salariale liderilor săi din sindicat.

Şapte angajaţi ai Termo Turceni au intrat luni, 14 mai, în greva foamei, în faţa sediului unităţii energetice. Preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, susţine că scandalul a pornit de la şeful FNME. Dumitru Pîrvulescu ar fi încercat să obţină mai multe clase de salarizare pentru zece angajaţi, membrii din sindicatul său, dar nu a reuşit, iar oamenii s-au revoltat. „Pîrvulescu a încercat să facă o discriminare între salariaţi. Dumnealui, după ce s-au repartizat banii, conform procedurii de la Târgu Jiu, pe fiecare secţie şi atelier, a venit şi a pus presiune pe directorul Păduraru să-i semneze o listă cu 10 oameni. I-a semnat-o, fără să facă o analiză, că oamenii aceia la care le-a propus el câte două clase îi depăşeau pe colegii lor. La Târgu Jiu, domnul Boza şi domnul Olaru, oameni de bună credinţă, când au văzut o asemenea chestie, nu au luat-o în calcul. N-a reuşit Pîrvulescu! A fost o mânărie aici, o escrocherie a lui Pîrvulescu cu directorul de sucursală”, a declarat Eugen Iovan.

Mai mult decât atât, preşedintele Sindicatului Energia Turceni cere şefilor CE Oltenia să ia măsuri cu cei care au semnat creşterile salariale pentru cei zece sindicalişti FNME. „Cei care au acceptat asemenea joc să fie sancţionaţi chiar cu destituirea din funcţie. Mă refer la directorul termocentralei, şi mai sunt şi alţii”, a spus Iovan.

De partea cealaltă, Dumitru Pîrvulescu declară că oamenii sunt supăraţi pentru că nu au primit 100 de lei, conform unui protocol care s-a făcut la nivel de unitate, dar şi pentru că o propunere a directorului Termocentralei Turceni, aprobată de Directoratul CE Oltenia, nu a fost pusă în practică pentru că „a făcut scandal Iovan”. „Dacă eu sunt iresponsabil că am făcut directorul de acolo să înţeleagă ca la nişte oameni cu salarii foarte mici să le dea de la 19 la 20, el (n.red. Eugen Iovan) este un om foarte corect când ţine un cefelist cu clasa 47, care e lider la el”, i-a răspuns liderul FNME. Pîrvulescu l-a acuzat pe Iovan că a împărţit clase salariale netransparent, „pe la spate”, ca să-şi atragă oameni în sindicat.

Vizualizări: 3,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: