Record la cumpărarea de medicamente pentru răceală 

Piaţa medicamentelor pentru răceală, tuse şi alergii a depăşit 1,1 miliarde de lei în 2023. Este o creștere cu 40% faţă de 2019, când era la 816 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Euromonitor International.

Parasinus este cel mai vândut, chiar peste brandul vedetă al britanicilor de la Nurofen.

„Întoarcerea la normalitate duce la creşterea răspândirii virusurilor“ - aceasta este concluzia analiştilor Euromonitor, care explică faptul că pacienţii români şi-au cumpărat produse pentru răceală şi gripă ca prevenţie pentru sezonul rece.

O altă tendinţă din piaţă este ca pacienţii să cumpere produse care acoperă o zonă mai mare de simptome în acelaşi timp, cum sunt cele care se adresează febrei, nasului înfundat, durerilor de cap. „Oamenii preferă aceste medicamente pentru că pot trata simptome multiple în acelaşi timp, ceea ce le permite să revină la activităţile zilnice mai uşor. Este, de asemenea, mai convenabil şi mai ieftin să cumpere o singură cutie de medicamente faţă de mai multe produse pentru tuse, nas înfundat sau durere“, potrivit specialiştilor Euromonitor.

În topul celor mai vândute branduri după cota de piaţă, primele cinci locuri sunt împărţite înte companiile Haleon şi Reckitt Benckiser. Astfel, Haleon ocupă trei poziţii cu Parasinus (1), Theraflu (3) şi Vibrocil (5), iar Reckitt completează clasamentul cu Nurofen şi Strepsils.

În ultimele săptămâni, în România a fost depăşit numărul mediu de infecţii respiratorii din anii precedenţi, astfel că ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat o stare de alertă epidemiologică. Nu au fost luate măsuri de restricţie, însă oficialii din Sănătate au îndemnat la mai multă atenţie în rândul populaţiei.

Vizualizări: 908

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: