Reducerea programului la 7 ore pe zi pentru personalul medical - PROPUNERE

Federația „Solidaritatea Sanitară” propune reducerea programului de lucru la 7 ore/zi pentru salariații din sectorul sanitar public. Și în alte țări europene programul de lucru este mai mic de 8 ore pe zi, cum este acum în România.

Datele existente la nivelul anului 2016 relevă faptul că în majoritatea statelor europene dezvoltate, în sectorul public, media săptămânală a timpului de lucru rezultată ca efect al negocierilor colective se prezintă astfel:

- 35 ore/săpt. în Franța și Portugalia, 
- 36 ore/săpt. în Italia și Olanda,
- 36,7 ore/săpt. în Spania,
- 36,8 ore/săpt. în Finlanda,
- 37 ore/săpt. în Danemarca și Marea Britanie,
- 37,5 ore/săpt. în Norvegia și Slovacia

În ce privește România, asemănător cu majoritatea statelor din Europa Centrală și de Sud-Est, media săptămânală a timpului de lucru se situează la nivelul a 40 ore/săptămână.

Solicitarea Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România are la bază, din punct de vedere al legislației în vigoare, prevederile articolului 115 din Codul Muncii:
”(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unități sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore”, precum și prevederile Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase.

"Abordarea noastră este parte dintr-un concept mai larg, respectiv armonizarea vieții profesionale cu viața de familie - parte a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, fiind una dintre măsurile pentru creșterea calității vieții profesionale a membrilor de sindicat pe care-i reprezentăm", arată Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Vizualizări: 6,305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: