Restricții! Crescătorii de porci din Gorj nu-și mai pot vinde animalele înainte de Crăciun

Situație complicată pentru sute de gorjeni care au crescut porci cu speranța că îi vor vinde în pragul sărbătorilor. Târgurile de animale au rămas închise din cauza pandemiei și, de câteva săptămâni, focarele de pestă porcină au început să se înmulțească, așa că autoritățile au impus restricții. Oamenii nu mai au voie să vândă carnea în această perioadă.

În comuna Turburea, sunt sute de oameni care cresc porci și îi vând înainte de sărbători. Așa își mai rotunjesc și ei veniturile. Unii chiar trăiesc din asta. În acest an, însă, pandemia i-a lăsat cu târgurile închise și acum au fost loviți și de pestă. Nu au porcii bolnavi, dar din cauza focarelor din jude, a fost interzis comerțul cu porci.

„Anul trecut, am vândut 70. Acum am dat patru, dar înainte să înceapă iarăși nebunia asta cu pesta. Am porci care au 300 de kilograme. Pot să tai cel mult unul. Nu aș avea unde să-i țin. Am și lăsat la preț, până la 9 lei kilogramul când se puteau vinde, dar nu am avut cum să vând”, a spus o femeie din Turburea. „Nu am avut porci bolnavi, avem porci sănătoși, verificați de medicul veterinar. Dar nu am cui să-i vând. Am 12 porci mari, gata de sacrificat, dar cui să-i dăm? Nu am decât să le dau mâncare în continuare, dar nu știm cui și când îi mai vindem”, a spus un alt localnic.

Și autoritățile au mâinile legate. Creșterea porcilor este o tradiție în multe sate din comună. Din păcate, în acest an, porcul de Crăciun nu le va mai aduce oamenilor profitul de altădată. „Porcii, la unii oameni din comună au deja 300 de kilograme. Nu îl pot sacrifica oamenii. Mănâncă în continuare și, cum s-ar spune, își mănâncă prețul. Nu văd o cale de ieșire. Nu sunt târguri, nu se pot sacrifica, nu poți vinde din cauza pestei. Este o situație fără ieșire. În Turburea, e tradiție în creșterea porcilor. Foarte multă lume are câte 10-12 porci. Majoritatea își rotunjesc veniturile astfel înainte de sărbători. E foarte greu pentru acești oameni. Un om poate să taie maximum doi porci, să îi bage la ladă, dar atât. Cu restul nu au ce să facă. Îi cresc în continuare”, a spus viceprimarul din Turburea, Marin Cojocaru.

Reprezentanții DSV Gorj au transmis că sunt focare active de pestă porcină în peste 30 de localități. Din acest motiv, au fost și impuse aceste restricții. „Fiecare cetățean care a crescut un porc în exploatație are posibilitatea să-l sacrifice în mod tradițional. Recomandarea mea ar fi ca acel animal să fie examinat înainte de sacrificare de medicul veterinar. Din păcate, în acest moment, avem 57 de focare active în 31 de localități. Nu este un lucru îmbucurător. Evoluează și încercăm să luăm măsuri, să limităm difuzarea bolii. Tot județul Gorj e într-o zonă de restricție. În localitățile componente, nu se poate practica comerțul cu porc”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj. 

Vizualizări: 5,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: