Rețeta simplă de dulceață de ardei iuți cu ardei kapia

Dulceața de ardei iuți este mult mai bună dacă veți introduce în compoziție și ardei kapia. Dulceața picantă de ardei se face cu zahăr și oțet și este delicioasă atunci când serviți friptură.

Dulceața de ardei iuți cu ardei kapia este potrivit de picantă, aromată și dulce-acrișoară. Puteți chiar regla gradul ei de iuțeală modificând proporția dintre ardeii iuți și cei kapia.

Factorul care mai domolește iuțeala ardeilor este acidul, adică oțetul sau zeama de lămâie. 

Ingrediente:

 un kg  de ardei iuți curățați

    500 g ardei capia curățați

    1 kg zahăr

    10 g sare

   un litru de  oțet

Mod de preparare:

Se spală ardeii bine cu apă rece și se scurg de apă. Nu încercați să prelucrați ardeii iuți fără mănuși pentru că vă ustură cuticulele, vă intră sub unghii  și puteți să duceți accidental mâna la ochi, nas sau gură.

Se taie codița ardeiului, se despică ardeiul în două pe lung și, cu cuțitul de filetat, se scot nervurile și semințele dintr-o mișcare. Se taie ardeii fâșii și apoi se toacă mărunt.

 Se spală bine și ardeii capia și se scurg, se taie codița ardeiului, apoi ardeiul se taie în două pe lung și, cu cuțitul de filetat, se scot nervurile dintr-o mișcare exact ca la ardeii iuți. Se pot taia mai mari și se pot pune la blender pentru a fi mărunțiți. Ardeii iuți sunt tăiați în feliuțe iar cei dulci sunt transformați în pastă cu robotul procesor .

Într-o oală suficient de încăpătoare se pun ardeii iuți feliați iar deasupra lor se toarnă pasta de ardei kapia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă, apoi se pun zahărul precum și sarea. Sarea este esențială pentru această dulceață de ardei iuți deoarece echilibrează dulcele. 

Se lasă câteva ore iar în acest timp ardeii lasă zeamă iar apoi se pune la foc mediu și se amestecă ocazional. După 10 minute de fierbere efectivă se oprește  focul, se acoperă oala cu o cârpă udată și stoarsă și se lasă totul la răcit timp de două ore.

Ulterior se pune nou dulceața de ardei la fiert până ce a ajuns la 105°C (sau până se leagă siropul). Dacă nu aveți termometru atunci faceți proba cu picătura se sirop pe farfurioară.

Dulceața se pune în borcane sterilizate și se păstrează în cămară.

Vizualizări: 2,426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: