Reţete de Paşte

Pe masa de Paşte nu ar trebui să lipsească ouăle roşii, drobul, carnea de miel şi cozonacul. Vă prezentăm câteva reţete tradiţionale de bunătăţi pascale. Să aveţi sărbători liniştite!

Pască din brânză dulce şi stafide: Aluat: 500 gr faină albă, 25 gr. drojdie proaspătă, 220 ml. lapte, 2 ouă, 120 g. zahăr, un pachet vanilat, esenţă rom, coajă rasă lămâie. Crema de brânză dulce cu stafide: 500 gr. brânză proaspătă de vaci, 4 ouă, 150 gr. zahăr, 1 plic zahăr vanilat,1 lg. coajă rasă de lămâie, 100 gr. unt, 1 lg. griş, 1 lg. făină, 1/2 linguriţă praf de copt, 100 gr. stafide, rom

Făina se cerne şi pe pune într-un lighean, se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduţ îndulcit. Separat, într-un alt vas, se bat ouăle cu zahărul şi cu puţină sare, apoi se toarnă peste făină. Se adaugă coaja de lămâie, zahărul vanilat şi se amestecă până se omogenizează. Dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă lapte. Se amestecă şi se frământă aluatul până când se desprinde de pe mână şi de pe pereţii vasului unde se află aluatul. Se adaugă treptat untul topit. Când este gata, aluatul se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la dospit într-un loc cald.

Brânza de vaci se scurge de apă şi se amestecă cu gălbenuşurile de ou, untul topit, zahăr, sare, coaja de lămâie, zahar vanilat şi stafidele spălate şi înmuiate în apă. Se amestecă bine. Se adaugă făină, griş şi se pune umplutura în forma de copt. Se unge cu ou. Se bagă la cuptor la foc moderat să se rumenească.

Pască fără aluat: 600 g de brânză de vaci scursă bine de apă, 500 g de smântână grasă, 6 ouă, 150 g de unt, 150 g de zahăr, 50 g faină, 50 g de griş, 100 g stafide, coaja rasă de la o lămâie.  Spargeţi ouăle, adăugaţi zahărul, untul şi mixaţi bine. Puneţi apoi smântâna, făina şi grişul.  Încorporaţi la o viteză mică brânza, stafidele şi coaja rasă de lămâie. Coaceţi pasca 40-45 de minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.

Drob de miel: măruntaiele de la un miel (ficat, inima rinichi, plămâni), 3 legături de ceapă verde,  o legătură usturoi verde, o legătură pătrunjel verde, 4 ouă,  sare, piper, puţin pesmet, ulei. Se toacă mărunt măruntaiele  de miel, ceapa verde, usturoiul verde  şi pătrunjelul. Se bat spumă albuşurile de la cele 4 ouă, se adaugă gălbenuşurile şi se toarnă peste măruntaiele de miel  şi verdeţurile tocate. Se amestecă bine şi se condimentează cu sare şi piper. Se unge o tavă, cu ulei, se presară puţin pesmet, se aşează prapurele, jumătate din el, se toarnă compoziţia în tavă şi se acoperă cu cealaltă jumătate de prapure. Se dă la cuptor pentru circa 30-40 de minute.

Stufat de miel: 1 kg de carne de miel; 8-10 legături de ceapă verde; 8-10 legături de usturoi verde; 2 linguri de pastă de tomate; ulei; 1 lingură de făină; sare și piper, zeamă de lămâie.

Carnea se spală foarte bine în apă rece şi se curăţă de pieliţe. Se încing 4 linguri de ulei într-o cratiță sau tigaie, în care se pune carnea de miel, care trebuie prăjită puţin pe ambele părți. Se adaugă apoi o cană de apă și se lasă la înăbuşit.

Până fierbe carnea, se curăță și se spală bine ceapa și usturoiul. Pentru că este o cantitate semnificativă, se călește în câteva tranșe în puțin ulei încins. Când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă și ceapa și usturoiul, gata călite. Acum, se mai pune o cană peste ele și se lasă din nou la fiert.

Sosul de tomate, cu făina și zeama de lămâie se amestecă separat, apoi se condimentează cu sare și piper. Se diluează cu puțină apă și se adaugă la stufatul de miel. După ce s-a pus sosul, se amestecă ușor și se mai lasă puțin pe foc. Între timp, se pregătește cuptorul, care se încinge la 180 de grade. Mielul se lasă la cuptor până scade sosul la consistența dorită. Se servește stufatul cald sau fierbinte.

Galerie foto


Vizualizări: 1,462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: