Retrocedarea muntelui Dumitra, în ancheta DNA

Reprezentanţi de frunte ai Prefecturii Gorj, şefi din cadrul Direcţiei Silvice sau de ocoale, precum şi alte persoane publice sunt implicate într-o anchetă în care, pentru prima dată, apare şi numele fostului subprefect Lelioara Diaconu. Pe toţi îi leagă felul în care s-a derulat restituirea unui munte din Defilul Jiului, cei care au revendicat pădurea de acolo devenind stăpâni în Dumbrava Tismanei, de exemplu. Şi, în plus, pe malul Jiului stâncile au fost cumpărate cu un miliard de lei vechi şi revândute apoi cu 34 de miliarde la Hidroelectrica, pentru ca afacerea să fie afacere.

O parte dintre cei despre care veţi citi mai departe au trecut deja prin birourile procurorilor anticorupţie şi au dat declaraţii, alţii au considerat că nu e cazul să dea vreo explicaţie, cert fiind că ancheta este în derulare şi vizează persoane cunoscute la nivel de judeţ. Câţiva angajaţi din cadrul Prefecturii Gorj şi ai Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu, în frunte cu fostul subprefect Lelioara Diaconu, sunt anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar care vizează modul de restituire a aproape o mie de hectare de pădure în zona Parcului Naţional Defileul Jiului, dar şi în alte zone din judeţ. Alături de Lelioara Diaconu, în dosar mai sunt cercetaţi Ioana Călinescu, fostă şefă a compartimentului contencios administrativ din cadrul Prefecturii Gorj, precum şi Dumitru Burlan, consilier juridic în aceiaşi instituţie. De asemenea, fostul şef al Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu, Doru Gheorghe Epure, precum şi actualul şef, Marcel Dumitrescu, dar şi directorul tehnic al Direcţiei Silvice Târgu Jiu, Aurel Cojan, sunt şi ei anchetaţi. Şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Marius Mănescu, dar şi omul de afaceri Liviu Pătraşcu, din judeţul Argeş, se află, de asemenea, pe lista celor anchetaţi de procurorii anticorupţie.

Afaceri în Argeş, păduri la Gorj

Cel din urmă este patron al unei firme care exploatează masa lemnoasă din mai multe zone ale ţării, inclusiv în Gorj. El a cumpărat dreptul litigios de la moştenitorii lui Grigore Chifu, moştenitori care au revendicat 960 de hectare de teren forestier în zona muntelui Dumitra din Defileul Jiului, acolo unde şef de ocol silvic a fost Doru Epure. Firma lui Pătraşcu este Foresta SRL Curtea de Argeş, care este în strânsă legătură cu Vasicos Center SRL Piteşti şi Kranz Eurocenter. Acestea au administratori comuni şi sunt implicate în afacerile cu lemn, termopane şi construcţia de locuinţe în capitală şi Piteşti, forţa financiară neputând fi pusă sub semnul întrebării de cineva.
Omul de afaceri a făcut toate demersurile la nivelul autorităţilor din Gorj pentru a obţine dreptul de proprietate asupra altor păduri din judeţ, pe motiv că cea din zona muntelui Dumitra nu putea fi exploatată, acolo fiind Parc Naţional. Acesta a reuşit să câştige în baza unui proces verbal dreptul de proprietate pe mai multe suprafeţe împădurite din judeţ, printre care şi pădurea Dumbrava, din Tismana, una dintre cele mai bune păduri de stejar din Gorj. Povestea l-a pus pe gânduri la vremea respectivă pe fostul prefect Ştefan Popescu Bejat, care a cerut inclusiv sprijinul de la centru al Romsilva pentru ca retrocedarea să fie făcută în aşa fel încât el şi instituţia pe care o conduce să respecte legislaţia. Mai mult, terenurile retrocedate în Dumbrava Tismana erau revendicate şi de alţi foşti proprietari, pentru care autorităţile nu au găsit de cuviinţă să reconstituie dreptul de proprietate. Ocolul Silvic din localitate a avut şi el de suferit pentru că în tot acest scandal nu a mai putut exploata masa lemnoasă, adică vreo 3000 de metri cubi de gorun nu au fost valorificaţi.

Tentative de abuz

Angajaţii instituţiilor de stat sunt acuzaţi de tentativă de abuz în vederea obţinerii de foloase pentru sine sau altcineva. Ancheta vizează modul în care funcţionarii publici au semnat un proces verbal în baza căruia omul de afaceri Liviu Pătraşcu a fost împroprietărit cu păduri care nu se află în zona muntelui Dumitra şi care sunt mult mai valoroase. O instanţă de judecată din cadrul Tribunalului Gorj a validat recent procesul verbal respectiv, după ce Prefectura Gorj solicitase anularea acestuia. Procesul verbal a fost considerat ilegal inclusiv de şeful Ocolului Silvic Tismana, dar degeaba.

Şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, Marius Mănescu, este unul dintre cei implicaţi în această anchetă. El spune că a semnat procesul verbal la insistenţele reprezentanţilor Prefecturii, care l-au asigurat că restituirea pădurilor se va face în baza unor documente. Acesta afirmă că nu ştie foarte multe despre felul în care s-a realizat retrocedarea respectivă, lucru pe care l-a declarat şi Biroului Teritorial Târgu Jiu al DNA, atunci când a fost audiat de procurorii anticorupţie.

Fostul subprefect Lelioara Diaconu nu a putut fi contactat pentru a comenta implicarea sa în ancheta respectivă. Ea a ieşit la pensie din postul de subprefect la sfârşitul anului 2007, după care, pentru scurt timp, a rămas consilier al fostului prefect Ştefan Popescu Bejat. Fosta şefă a serviciului contencios administrativ din cadrul Prefecturii Gorj, Ioana Călinescu, declară, la rândul său, că procesul verbal de restituire a fost întocmit de fostul subprefect Lelioara Diaconu în baza unor "presiuni" exercitate asupra sa de omul de afaceri Liviu Pătraşcu, lucru pe care susţine că l-a menţionat şi la audierile de la DNA.

Terenuri de miliarde

Ancheta vizează şi felul în care fostul şef al Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu, Doru Gheorghe Epure ar fi cumpărat direct sau prin interpuşi mai multe zeci de hectare de teren în zona Defileului Jiului, terenuri care au fost vândute ulterior către Hidroelectrica Târgu Jiu, care amenajează în zonă o hidrocentrală. Terenurile provin de la moştenitorii familiei Chifu şi au fost achiziţionate cu circa un miliard de lei vechi şi vândute după câteva luni la Hidroelectrica pentru suma de aproximativ 34 de miliarde de lei vechi. Ulterior, Epure a fost promovat şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, inspectorat care are în coordonare şi activitatea de profil din Gorj. Interesant este că unul dintre moştenitorii familiei Chifu a încercat să vândă el direct la Hidroelectrica terenul pentru un miliard de lei vechi, dar nu s-a putut. La începutul anului 2004 Hidroelectrica încunoştinţa oficial Primăria Bumbeşti Jiu să evite la retrocedări amplasamentele care urmau să fie folosite pentru noua hidrocentrală. Şi totuşi, "informaţia confidenţială", ca să-i spunem aşa, a ajuns la cine trebuie, în următoarele săptămâni terenurile cu pricina fiind achiziţionate de Epure şi apropiaţii săi, Cosmin Manasia şi Georgică Dănescu. În câteva luni terenurile ajungeau la Hidroelectrica, o societate de stat care a plătit o grămadă de bani pentru un teren pe care anterior nu vroia să îl ia nici cu un miliard de lei vechi.

Vizualizări: 321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: