Ciurel a mărit de cinci ori contractul „Şova“

Casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ a încasat de la Complexul Energetic Rovinari peste 15 miliarde lei vechi, deşi la licitaţie a câştigat un pachet de asistenţă juridică de 2,8 miliarde de lei. La această situaţie s-a ajuns ca urmare a faptului că fostul director general Laurenţiu Ciurel a semnat nu mai puţin de trei acte adiţionale la contractul iniţial de asistenţă juridică. Reamintim că deputatul de Gorj Victor Ponta a fost senior partener la această casă de avocatură până acum câteva săptămâni, când a devenit ministru. Ponta a negat permanent faptul că ar fi avut vreo legătură cu contractele pe care Şova le-a obţinut la cele două complexuri energetice începând din 2007. Nu a putut ascunde însă câştigurile de miliarde avute de la casa de avocatură şi care apar în declaraţia de avere.

Colaborarea Complexului Energetic Rovinari cu casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ a început în martie 2007, când între cele două părţi a fost încheiat un contract de asistenţă juridică pentru „încheierea contractelor de finanţare şi executare a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari“. Contractul a fost adjudecat de Casa Şova prin licitaţie, Complexul Energetic Rovinari urmând să plătească 45 de euro/oră/avocat, plus taxele aferente. Valoarea estimată în Programul Anual de Achiziţii de conducerea de atunci a complexului, reprezentată de Ion Dondera ca director general, era de 280.000 RON.

În septembrie 2007, Laurenţiu Ciurel, numit între timp director general al CE Rovinari, a semnat un prim act adiţional cu Casa Şova, pentru suma de 200.000 RON. Coincidenţă sau nu, în aceeaşi lună deputatul PSD de Gorj Victor Ponta devine senior partener la respectiva casă de avocatură. Ponta a negat permanent că ar avea legătură cu cauzele comerciale ale Casei Şova, susţinând că el se ocupă doar de cauze penale. Ponta a câştigat în 2007 peste 470.000 RON (4,7 miliarde de lei vechi) din activitatea de avocatură.

Revenind la situaţia de la Rovinari, în decembrie 2007 Laurenţiu Ciurel semnează un alt act adiţional, cu valoarea de 711.240 RON. Concomitent, durata contractului iniţial, care avea ca termen 31 decembrie 2007, a fost prelungită cu un an. Al treilea act adiţional semnat de Ciurel cu Casa Şova a fost în decembrie 2008, pentru suma de 310.000 RON, iar durata de execuţie se mai prelungeşte cu încă un an, adică până la finele lui 2009. De ce încă o prelungire- Aflăm din memoriul justificativ semnat de directorul de investiţii de atunci Ion Pisc, unde se arată că: „Având în vedere faptul că există probabilitatea apariţiei litigiilor cu firma finanţatoare sau cu Antreprenorul este necesar a se continua colaborarea cu societatea de asistenţa juridică «Şova şi asociaţii»“.

Opt miliarde pentru un proces pierdut

CE Rovinari a colaborat cu casa de avocatură Şova şi pentru alte litigii, care nu aveau legătură cu investiţiile de mediu. Fostul director general Laurenţiu Ciurel declara anul trecut într-o conferinţă de presă că a fost nevoit să achite un onorariu de 8,5 miliarde de lei vechi casei de avocatură, care a reprezentat complexul în cele aproape patru mii de procese intentate de salariaţii societăţii. Sindicaliştii şi-au cerut în instanţă unele drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă şi pe care Ciurel nu le recunoştea. Instanţa a dat câştig de cauză salariaţilor, dar avocaţii şi-au primit miliarde bune, chiar dacă au pierdut procesele.

Ponta şi deputatul „buldotanc“ atacă permanent conducerile complexurilor

Afacerile casei de avocatură „Şova şi asociaţii“ au prosperat în Gorj exact în perioada în care Ponta era senior partener. Potrivit publicaţiei „Cotidianul“, şi Complexul Energetic Turceni cotizează la respectiva casă de avocatură. Suma este mult mai mare, susţine sursa citată, aceasta depăşind un milion de euro. Interesant este că fosta conducere a CE Turceni a apelat la Casa Şova pentru recuperarea unei datorii de la Electrica pe care compania de stat o recunoştea deja şi urma să o plătească eşalonat. Este deci un caz clasic în care o firmă privată intervine într-un litigiu artificial creat între două companii de stat, pentru a încasa nişte miliarde.

Poate că nu este chiar atât de întâmplător faptul că Ponta este cel mai nemulţumit de noile conduceri ale complexurilor energetice din Gorj. Un alt nemulţumit este Mugurel Surupăceanu, şi el deputat PSD de Gorj, învinuit de DNA în dosarul „buldotanc“, alături de fostul director general al CE Turceni, Dumitru Cristea. Lui Cristea i se reproşează un prejudiciu adus CE Turceni de circa şapte miliarde de lei, prejudiciu care s-ar regăsi, nu-i aşa, la partenerul lui de dosar penal, care i-a şi livrat buldotancul. Deputatul Surupăceanu se poartă însă ca şi cum ar fi curat ca lacrima şi nu ar fi de fapt un profitor al afacerilor făcute pe seama mineritului.

Dacă mai adăugăm şi faptul că Dan Şova este parlamentar PSD în judeţul Olt, ne putem face o idee ce îi determină de fapt pe pesedişti să blocheze negocierile cu PDL până la schimbarea noilor directori din minerit şi energie.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: