Romii ameninţă cu noi proteste: Ieşim în stradă cu miile!

Târgul de vechituri din zona Ciocârlău va funcţiona acolo până când municipalitatea va identifica alte locaţii ori va fi cumpărat terenul respectiv. Subiectul a stârnit discuţii aprinse în şedinţa de Consiliu Local de luni. Romii au ameninţat că vor ieşi cu miile în stradă dacă va fi închis târgul de haine vechi.

Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor Gorj, le-a explicat consilierilor locali din Târgu Jiu că va încerca să-i responsabilizeze pe cetăţenii de etnie romă care îşi desfăşoară activitatea la Coleus să plătească toate taxele. Comerţul cu haine vechi este singura lor sursă de venit. „Datorită acestui târg, a scăzut infracţionalitatea. Era riscul să fie pline instituţiile de ţigănci care să facă comerţ pentru a putea trăi. Trebuie să găsim o modalitate împreună. Responsabilizăm şi romii să plătească. Vedem că primăria plăteşte pentru Transloc şi pentru alte instituţii, iar acum se pune problema că nu sunt bani. Vă rugăm să găsiţi o modalitate să rămânem acolo. Altfel, cinci mii de oameni ies în stradă”, a avertizat Nelu Pavel.

„Întâi plătiţi-vă taxele!”

Avertismentul a pus şi mai mult gaz pe foc. „Vă rugăm frumos să nu ne ameninţaţi că ieşiţi cu ţiganii în stradă. Întâi plătiţi-vă taxele, apoi ieşiţi în stradă”, a fost reacţia consilierului liberal Mihai Paraschiv. De aici, a izbucnit scandalul. Paraschiv a fost acuzat de rasism. „Faceţi afirmaţii rasiste. Noi plătim taxe şi impozite. Sunt şi ţigani care plătesc. Nu mai faceţi afirmaţii rasiste”, i-a transmis Nelu Pavel.

Reguli noi

Între timp, a anunţat Marian Rotaru, directorul Direcţiei de Patrimoniu, au mai fost reduse din cheltuielile cu târgul de vechituri. S-a renunţat la serviciile de pază şi gunoi, urmând ca romii să facă ordine în zonă şi să supravegheze marfa. „S-a luat decizia de a se închide târgul. După aceea, am fost şi am văzut acolo că ei s-au conformat cerinţelor noastre. Acum sunt 120 de comercianţi acolo. Vor funcţiona acolo, dacă le veţi da aprobarea, cu mese numerotate. Cei care nu plătesc, vor fi daţi afară. Dacă în trei luni  nu vor achita taxele pe care le vom stabili, vor fi scoşi afară”, a declarat Rotaru.

ECONOMII

Din cei peste 50 de mii de lei cheltuiţi de primărie cu târgul de vechituri, au fost economisiţi peste 35 de mii de lei. Comercianţii promit să se conformeze. Dacă nu achită taxele stabilite la Coleus, vor fi daţi afară. „Nu ştim să facem altceva. Nu avem carte. Singura sursă a noastră sunt hainele. Am acasă patru copii şi 12 nepoţi. Nu ştiu să fac altceva. Plătesc taxele. Vrem să rămânem acolo”, a transmis unul dintre comercianţii din zonă.

Vizualizări: 2,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: