S-a descoperit o pasăre veninoasă în Papua Noua Guinee

Nu numai reptilele pot fi veninoase, ci şi păsările. La fel ca un anumit tip de broască veninoasă, o pasăre din Papua Noua Guinee s-a dovedit recent a fi veninoasă, pasărea dobândind această abilitate datorită unor gândaci cu care se hrăneşte.

Cercetătorii au descoperit recent cea mai veninoasă pasăre din lume care era cunoscută, dar a fost ignorată ani la rând. Aceştia au descoperit că penele și pielea ei conțin una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute: batrahotoxină. Pasărea se numește pitohui și trăiește în Papua Noua Guinee.

Aceste păsări nu numai că purtau un iritant enervant şi o otravă relativ blândă, dar mai prezentau ceva extraordinar: o neurotoxină alcaloidă care țintea canalele de sodiu din nervii şi membranele muşchilor, pentru a le închide. În doze mai mari, poate provoca paralizie, convulsii, stop cardiac şi chiar te poate omorî. După cum s-a dovedit, este una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute, mai toxică decât cucuta şi stricnina.

Există multe creaturi otrăvitoare, dar numai despre una dintre ele se ştie că are batrahotoxină: broasca Phillobates terribilis. Se găseşte în Columbia, la peste 15.000 km de locul unei trăiesc păsările veninoase. Secrețiile acestei broaște pot paraliza şi ucide în câteva secunde.

Păsările se hrănesc cu fructe şi cu o varietate mare de insecte.

Toxicitatea vine de la un gândac care conține o doză mică, dar, ca şi în cazul broaştei, pasărea pitohui îşi ia otrava din hrană.

Jungla este un loc periculos şi otrava le apără de şoimi, de vulturi şi de mulți şerpi. Ea acționează natural şi împotriva insectelor, împiedicând şi malaria aviară, iar beneficiile acestei toxine sunt mult mai numeroase.

Vizualizări: 3,735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: