Să se facă reformă, dar să nu se schimbe nimic!

Mult aşteptatul raport al Comisiei Europene (CE) în problema justiţiei a venit şi nu s-a întâmplat nimic. Ne-a spus ceea ce ştiam şi noi demult: batem pasul pe loc din iulie 2008, adică de atunci de când Comisia a mai făcut un raport. Autorităţile care ar trebui să facă reforma în justiţia românească ar vrea s-o facă dar, vorba lui Caragiale, să nu se schimbe nimic!

Dosarele lui Adrian Năstase sunt asimilate în documentul CE cu expresia ”Parlamentul a blocat investigaţiile la nivel înalt”. Refuzul parlamentarilor de a da voie justiţiei să judece dosarele social democratului Năstase l-au umplut de nervi chiar şi pe titularul lor, care singur a cerut să se ducă în instanţă. Mitrea, sătul să tot fie susţinut de colegi, a fost nevoit să demisioneze din Parlament numai să poată să se apere în instanţă. De ce atâta încrâncenare a parlamentarilor în apărarea unor colegi care au treabă cu legea? De frică! Odată creat precedentul orice parlamentar care ar primi aviz favorabil pentru a fi cercetat penal ar putea să treacă precum orice muritor în faţa anchetatorilor atunci când ar fi bănuit de potlogării. Sunt destui cei care,  simţind că li se strânge laţul, s-au cocoţat în Parlament pentru a scăpa de şicanele şi capcanele legii. Luaţi pe rând, parlamentarii noştri ar avea multe de spus dacă s-ar „confesa” în faţa unui anchetator!

Comisia recomandă autorităţilor române să accelereze ritmul reformei judiciare şi a luptei anticorupţie. Care reformă? Care luptă anticorupţie? A văzut cineva în ultimii 20 de ani vreo persoană importantă arestată pentru că a furat, pentru că a devalizat, pentru că a creat o lege favorabilă unui grup de oameni sau unui grup de interese- Ce s-a întâmplat în cazul Gorbunov, caz emblematic pentru cum funcţionează justiţia la noi, dă adevărata măsură a mersului treburilor. Doi judecători şi un procuror de la Craiova au fost daţi afară din funcţii, dar nu şi din sistem! Atâta timp cât un judecător care greşeşte nu are nici un fel de răspundere în faţa justiţiabilului nu vom avea reformă în justiţie. Judecătorul poate fi inamovibil, dar nu poate fi mai presus de lege şi de Dumnezeu! Datele oficiale arată că sistemului îi lipsesc 433 de procurori şi 344 de judecători. În lipsa lor, cei prezenţi în sistem vor fi nevoiţi să se războiască cu zeci de dosare pe şedinţă, dosare pe care nici Mafalda dacă ai fi n-ai cum să le cuprinzi toată problematica lor. Este unul din motivele pentru care judecarea unei cauze se amână la nesfârşit şi pentru care sute de mii de oameni se plimbă până se rătăcesc pe la uşile instanţelor de judecată. La toate acestea se adaugă şi calitatea proastă, s-o spunem deschis, a oamenilor care sunt numiţi judecători sau procurori. Nu este suficient să fii absolventul unei facultăţi de drept ca să devii automat judecător sau procuror. O reciclare prin reexaminare a cadrelor din sistem ar scoate la lumină mulţi neaveniţi! Din fericire pentru ei şi din nenorocire pentru noi, în justiţie nu se va întâmpla prea curând nimic bun. Cei care ar trebui să reformeze justiţia au ei înşişi probleme!

Vizualizări: 79

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: