Sabia lui Tudor Vladimirescu, expusă la Târgu Jiu

Expoziție inedită la Târgu Jiu. Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi expusă la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” în perioada 18-24 aprilie. Autoritățile locale vor să marcheze în acest fel împlinirea a 610 ani de atestare documentară a orașului Târgu Jiu. În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea vedea și costume de panduri precum și o replică a steagului de luptă al lui Tudor Vladimirescu.

Expoziția se adresează în primul rând elevilor, în acest sens primăria va trimite prin poștă materialele informative tuturor unităților școlare din Oltenia și din județele conexe. Viceprimarul Adrian Tudor a spus că sunt preconizați peste 5.000 de vizitatori. ”După 195 de ani, într-o expoziție inedită se va întoarce acasă sabia lui Tudor Vladimirescu. Sabia este o piesă de tezaur deținută de Muzeul Național de Istorie a României. Sabia va fi însoțită în permanență de specialiști ai muzeului național, cu transport și pază conform legii. Sabia va fi expusă la Muzeul Județean în perioada 18-24 aprilie”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Cu această ocazie, reprezentanții primăriei Târgu Jiu au tipărit un ghid de excursie și materiale promoționale care vor fi distribuite prin poștă tuturor unităților de învățământ din Oltenia și din județele conexe pentru a fi făcut cunoscut evenimentul și pentru a aduce la Târgu Jiu cât mai mulți turiști. 

 Bilet de intrare

Autoritățile locale au alocat suma de 15.000 de lei, bani din care vor fi realizate suveniruri cu Tudor Vladimirescu ce vor fi vândute în cadrul expoziției. Pentru a putea vedea sabia, vizitatorii vor scoate din buzunar 10 lei. ”Toate grupurile de elevi vor avea la dispoziție câte un ghid voluntar care îi va însoți în municipiul Târgu Jiu. Așa cum noi, târgujienii, când mergem și vizităm muzee în țară, și noi vom căuta să aducem bani la bugetul local punând un bilet de intrare, o taxă, în afară de ceea ce percepe muzeul județean, pentru că avem cheltuieli cu transportul sabiei, asigurarea pentru că este o piesă de tezaur, materialele promoționale ori trebuie cel puțin să acoperim cheltuielile și de ce nu, să avem și profit”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. 

SABIE

Conform datelor deținute de Muzeul Național de Istorie și cărților care au fost editate în acest sens, este vorba de o sabie pe care Tudor Vladimirescu ar fi primit-o de la țarul Rusiei. Sabia este gravată cu litere chirilice din aur ”T. Vladimir”.

Vizualizări: 770

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: