Sacrificiile familiei pentru gimnasta de aur din Bustuchin

Andreea Munteanu este de câteva zile mândria Gorjului, după ce a câştigat medalia de aur la campionatele europene de gimnastică. Felicitările curg gârlă dinspre autorităţi, dar poate că ar fi cazul de o implicare ceva mai concretă pentru a sprijini astfel de talente. Familia Munteanu are nu unul, ci trei copii extrem de talentaţi şi nu mai ştie cum să împartă un salariu, pentru a-i susţine de toţi. Andreea, gimnasta de aur, are o soră geamănă – Adelina – care face gimnastică ritmică la Deva şi doar o accidentare de acum câţiva ani a ţinut-o departe de medaliile europene. Gemenele au şi un frate, Ionuţ Cristian, violonist, care la doar 14 ani împarte banii câştigaţi la nunţi cu surorile lui. În ziua în care Andreea câştiga medalia de aur la Sofia, Ionuţ reuşea, cu banii câştigaţi la un eveniment, să-i încarce acesteia cartela de telefon, pentru a putea primi felicitările bine-meritate.

Familia Munteanu ştie ce înseamnă gloria, însă cunoaşte din plin şi greutăţile vieţii. Cu două gimnaste de excepţie şi un violonist talentat în familie, părinţii se consideră norocoşi chiar dacă sunt nevoiţi să facă foarte multe sacrificii pentru performanţa copiilor. În condiţiile în care Andreea este plecată de acasă de la vârsta de 4 ani la Clubul Sportiv de la Izvorani, în apropiere de Bucureşti, iar sora sa Adelina face gimnastică aerobică la Deva, părinţii sunt nevoiţi să cheltuiască lunar foarte mulţi bani, singurul venit al familiei fiind salariul de asistent farmaceutic al mamei. Asta după ce tatăl a fost nevoit să renunţe la serviciu pentru a fi mai aproape de mezinul familiei care anul acesta va susţine examenul de capacitate.

Ionuţ Cristian Munteanu cântă de mai mulţi ani la vioară şi a reuşit să devină cunoscut în rândul instrumentiştilor de la nivel naţional. Băiatul a câştigat premiul I la concursul „Dobrogea, vatră de folclor românesc”. Deşi se confruntă cu mari probleme financiare, părinţii spun că nu vor renunţa în a investi în copii. „Ne descurcăm foarte greu. Acum avem doar un singur salariu, cel al soţiei. În momentul de faţă, sunt în căutarea unui nou loc de muncă. Până anul trecut, am lucrat la o firmă de pază şi control din Vâlcea şi aveam în supraveghere Sit-ul Parâng. Eu împreună cu un coleg trebuia să acoperim zona Gorjului, a Vâlcei şi a Hunedoarei. Eram foarte departe de familie şi nu îmi puteam ajuta copiii. Îmi amintesc că odată eram la Voineasa, la Vâlcea, când m-a sunat soţia şi m-a anunţat că trebuie să ajung urgent la Târgu Jiu pentru a-i face o procură Andreei, iar apoi în câteva ore să ajungem la Bucureşti, pentru că fata trebuia să plece a doua zi la un concurs într-o ţară străină. În plus, băiatul nostru susţine examenul de capacitate şi are nevoie să-i fim alături. Îşi doreşte să urmeze Liceul de Muzică şi cred că va reuşi pentru că este talentat”,  a declarat Constantin Munteanu.

Ionuţ Cristian moşteneşte pasiunea tatălui său

Constantin Munteanu este pasionat de vioară de mai bine de 30 de ani, pasiune pe care i-a transmis-o şi fiului său. Acum, dragostea pentru acest instrument muzical îi ajută să rotunjească veniturile familiei. La doar 14 ani, Ionuţ Cristian cântă la nunţi pentru a-şi putea ajuta surorile să facă performanţă. „Ionuţ Cristian stă până la orele 2-3 noaptea şi studiază la vioară. Are rezultate bune la învăţătură şi încearcă să ne ajute şi el cu banii, cum poate. Merge singur la nunţi şi la diferite evenimente pentru că vrea să-şi câştige singur banii. Eram la Sofia cu Andreea şi ne-a trimis un mesaj prin care ne-a anunţat că a reuşit să-i încarce telefonul surorii sale pentru că fusese invitat la un eveniment, cu o seară înainte, şi câştigase ceva bani. Chiar dacă ştiu ce înseamnă lipsa banilor, copiii mei sunt uniţi, se iubesc mult şi se ajută unul pe celelălalt aşa cum pot ei. Îi respect şi sunt mândru de ei”, a declarat Constantin Munteanu.

Ionuţ Cristian nu are pretenţii aşa cum au alţi copii de vârsta lui, însă îşi doreşte să facă performanţă în muzică, aşa cum au făcut surorile sale în sport. „Cu banii câştigaţi de el, Ionuţ ne ajută din tot sufletul. În plus, investeşte şi în aparatură muzicală. Ştie că trebuie să aibă un instrument bun, un microfon bun şi haine frumoase, nu telefoane sofisticate. Toată bruma de bani pe care am avut-o am investit-o în copii şi nu ne pare rău. Numai drumurile săptămânale la fete, la Bucureşti şi Deva ne costă foarte mult. Dacă pentru Andreea cheltuielile de cazare şi masă sunt suportate de Club, pentru Adelina trebuie să plătim 700 de lei/lună. În plus, Ionuţ Cristian vine săptămânal sau de două ori pe săptămână Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu pentru că trebuie să mai facă studii o perioadă de 2-3 ani ca să obţină diploma de performanţă”, a precizat Constantin Munteanu.

ACCIDENT

Adelina, sora geamănă a Andreei, putea fi şi ea acum campioană europeană dacă în urmă cu câţiva ani nu suferea un accident în timpul unui salt. „Adelina a suferit un accident, s-a lovit la cot, boala s-a agravat şi a fost nevoită să ia o pauză de doi ani. A început să meargă uşor-uşor în progresare, iar acum face gimnastică aerobică la Deva şi se descurcă foarte bine, a luat locul al II-lea”, a declarat Constantin Munteanu.

PERFORMANŢĂ

Andreea Munteanu a făcut parte din echipa României care a câştigat aurul la europenele de le Sofia, iar acum se pregăteşte pentru mondialele din luna octombrie.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: